Digitale textieldruk verhoogt duurzaamheid

AAEAAQAAAAAAAAi7AAAAJDEzYTdjM2E5LTZhZTgtNDc1Yi04MWU5LWZkOTk1OWE2MGVhOQNa een opleiding aan het Gentse Sint-Lucas waar ze een Master behaalde in Fiber, Textiele & Weaving Arts en met enkele jaren ervaring in de grafische sector, ging Olu Vandenbussche (foto) in juli 2015 van start met haar eigen bedrijf Manel (www.manelprints.com)“Ik ontwerp prints op maat, voor textiel-, interieur- en geschenktoepassingen en richt me daarbij vooral op kinderen”, zegt ze. “Ik vertrek voor mijn ontwerpen vanuit hun leefwereld, maar belangrijker is nog dat ik sterk focus op de principes van slow design. Het is mijn overtuiging dat het meer dan tijd is voor een “andere” economie die gericht is op ambachtelijke kwaliteit, duurzaamheid, eerlijke handel en lokale productie. En ik ben er ook van overtuigd dat iedereen daar zijn steentje kan toe bijdragen.”

Nu innoveert ze met een aantal workshops en cursussen die bestemd zijn voor ondernemers en die de innovatie en de duurzaamheid in de textielsector een stukje vooruit moeten helpen.

“Vooral mijn cursus “basisopleiding digitaal textielontwerpen” bij Syntra Sint-Niklaas, die twaalf weken zal duren en begint op 15 oktober is gericht op ondernemers uit de richtingen mode, textiel, etalage, interieurdesign, maar ook ontwerpers van handtassen, schoenen, illustratoren en grafische vormgevers”, geeft ze aan. “Dus eigenlijk iedereen die producten maakt waarvan textiel een belangrijke component is en die textiel een persoonlijke toets willen geven. Digitale textieldruk maakt het mogelijk om op een ecologisch verantwoorde en betaalbare manier eigen ontwerpen te laten drukken op kleine hoeveelheden stof. In de praktische opleiding leren de deelnemers over de verschillende layoutmogelijkheden bij het maken van prints en doorlopen ze  zelf het proces van ontwerp tot drukklaar bestand.

Meer info en inschrijven via syntra-mvl.be

Daarnaast geeft Olu Vandenbussche ook nog een introductieworkshop digitaal textielontwerpen van drie uur die geboekt kan worden door organisaties  of bedrijven die bijvoorbeeld events organiseren rond duurzaamheid.