Doek valt voor bekend Lokers café

testes01-lokeren-0x380De wereld was vorige week in de ban van de onverwachte overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Liters inkt zijn al gevloeid over de oorzaken van de zege, over de vraag waarom de opiniepeilingen er weer grandioos naast zaten en over de manier waarop de communicatie van Trump verschilde van die van zijn rivale Hillary Clinton.

Ook over het verschil tussen de rauwe toon die Trump tijdens de campagne aansloeg en klaarblijkelijk veel gematigdere houding als “president elect” en over de vraag wat dat uiteindelijk zal betekenen voor zijn strategie en zijn politieke beleid, raken we maar niet uitgepraat. Om nog te zwijgen over de onzekerheid waarin ook ondernemers vertoeven als het gaat over de handelsakkoorden, de veiligheid in bepaalde landen waar ze naar exporteren en de gevolgen die de overwinning van Trump kan hebben voor de vele Europese landen waar volgend jaar eveneens verkiezingen plaats vinden.

Het gevolg van dit alles is dat grote onzekerheid heerst, en precies een klimaat van onzekerheid is wat ondernemers kunnen missen als de pest. In eigen land blijven ze ook onder die onzekerheid gebukt gaan in verband met wat er nu precies met de vennootschapsbelasting zal gebeuren. Nu de Hoge Raad van Financiën een rapport heeft opgesteld waarin staat dat de plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen geen gat in de begroting zullen slaan en dat ze los moeten worden gezien van een eventuele meerwaardebelasting, waar door de CD&V wordt op aangedrongen, is het in ieder geval hoog tijd om die vennootschapsbelasting inderdaad te verlagen.

Want de hoge fiscaliteit blijft één van de belangrijke oorzaken van faillissementen en nekt ondernemers die met hart en ziel werken om hun zaak overeind te houden. Vorige week viel opnieuw het doek voor een twintigtal Oost-Vlaamse bedrijven waaronder een bekend café-restaurant uit Lokeren en een IT-bedrijf uit Merelbeke.

De volledige lijst van faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.