GENT – Dreams & Creations heeft voor de verdere ontwikkeling van de applicatie SportKompas gebruik gemaakt van een baanbrekende technologie van Facebook. Het gaat om React. Die laat toe om op een efficiënte manier user interfaces te bouwen.

SportKompas, een sportoriëntatie-tool voor jongeren op scholen, is onderdeel van expertisecentrum Spartanova, een spinoff van UGent en VUB. De professionele digitale begeleiding van Dreams & Creations past in de missie van het technologisch-creatief bureau uit Gent. Die bestaat erin om start-ups via de creatie van digitale producten verder te helpen.

“Dankzij het gebruik van React kunnen we snel een ingewikkelde interface voor klanten opzetten die gebaseerd is op losstaande en zelfwerkende componenten”, legt Bart Chanet, oprichter van Dreams & Creations, uit. “Daarnaast blijft het mogelijk om de componenten aan te passen of uit te breiden zonder de volledige applicatie te herwerken, wat zorgt voor een aangename, gedocumenteerde manier van werken.”

Dreams & Creations implementeerde React ook al bij andere klanten zoals Moovly, Niko en Artsound.

In de praktijk

SportKompas registreert de sportprestaties van jonge kinderen en oriënteert hen naar de juiste sport. “Tot nu werden de data manueel opgeschreven. Dankzij deze app kunnen de gegevens direct online worden ingegeven, wat voor een hogere datakwaliteit zorgt”, zegt projectleider Bruno D’Hulster. “De registratie van sporttesten van jongeren wordt zo efficiënter en betrouwbaarder.”

De applicatie zit nu nog in een testfase en wordt binnenkort in Belgische en Nederlandse scholen uitgerold. De Hogeschool Arnhem Nijmegen is er al concreet mee aan de slag.