De Gentse start-ups Fluves, SiteManager en Qrama zijn drie van de vijf Vlaamse hightech start-ups die het imec.istart-ondernemerschapsprogramma vervoegen. Een hele verwezenlijking want het programma behoort internationaal tot één van de meest succesvolle ‘University Business Accelerator’-initiatieven. Imec.istart ondersteunt onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee. De Hasseltse start-up Medical Robots en het Antwerpse SpotCrowd vervolledigen de selecte lijst.

Fluves kreeg de selectie te pakken met hun software Cable Alert. Die technologie laat toe om nauwkeurig en kostenefficiënt de risico’s bij onderzeese kabels te detecteren en in te schatten, nog voor er schade optreedt. SiteManager ontwikkelde dan weer een tijdbesparend webdesign platform in de cloud, waarmee professionele ontwerpers, ontwikkelaars en webmasters op een efficiëntere manier websites kunnen bouwen en beheren. De derde Gentse start-up Qrama heeft een platform ontwikkeld waarop bedrijven complexe big datatoepassingen kunnen bouwen, zonder de onderliggende technologie tot in het kleinste detail te moeten begrijpen. Via dit platform winnen die bedrijven kostbare tijd.

“Deze lichting start-ups valt op door de hightech-producten die ze aanbieden,” zegt Sven De Cleyn, die verantwoordelijk is voor het imec.istart-ondernemerschapsprogramma. “Het unieke van imec.istart is dat we de expertise hebben om zowel die hightech-projecten te ondersteunen, als starters die meer generieke en makkelijker toegankelijke applicaties naar de markt willen brengen.” Met de selectie tot het imec.istart-ondernemerschapsprogramma kunnen de vijf start-ups de volgende 18 maanden beroep doen op financiële ondersteuning, professionele coaching en verschillende faciliteiten op maat van een startende onderneming.