Drie Gentse startups halen samen 5,5 miljoen euro financiering op

Sven De CleynOndanks het feit dat het aantrekken van vervolgfinanciering door jonge ondernemingen niet evident is, gaat het momenteel bijzonder hard voor vijf Vlaamse groeibedrijven die tijdens hun eerste levensjaar werden ondersteund door het iStart-ondernemerschapsprogramma van iMinds.

Datacamp, MOLECUBES, PieSync, Ontoforce en Seaters: sinds begin dit jaar hebben deze iStart-alumni elk meer dan 1 miljoen dollar opgehaald om hun verdere (internationale) expansie te financieren. Volgens Omar Mohout – die het Belgische en Europese start-uplandschap op de voet volgt – bevestigt dit de reputatie van iStart als één van de meest succesvolle acceleratieprogramma’s in Europa wat betreft het aantrekken van vervolgfinanciering. iMinds voegt zich zo bij een select kransje van internationaal gelauwerde acceleratoren zoals Seedcamp, Techstars, Y Combinator en 500 Startups.

Een startup uit de grond stampen is één ding; het aantrekken van voldoende vervolgfinanciering om die onderneming (internationaal) te laten doorgroeien blijkt in de praktijk vaak een nog groter struikelblok. Maar voor bedrijven die uit het iStart-ondernemerschapsprogramma van iMinds komen, verloopt dat alles toch een stuk makkelijker. Dat bleek vorig jaar al uit de beoordeling van het Zweedse UBI Index  na een screening van meer dan 500 universiteitsincubatoren van over de hele wereld. Toen al bleek immers dat de iMinds starters internationaal hoge ogen gooien wat betreft het aantrekken van externe vervolgfinanciering (elke euro geïnvesteerd door iMinds opent de deur tot gemiddeld 7,94 euro externe investeringen – cijfers waarmee iMinds tot de top-3% incubatoren behoort). En die trend wordt dit jaar dus bevestigd door vijf Vlaamse groeibedrijven uit het iMinds portfolio.

Het Leuvense Datacamp (1 miljoen US-dollar), het Brusselse Seaters (1 miljoen US-dollar) en de Gentse ondernemingen MOLECUBES (1,9 miljoen euro), PieSync (1,5 miljoen euro) en Ontoforce (2,1 miljoen euro) hebben dit jaar elk meer dan 1 miljoen dollar aan financiering opgehaald om hun (internationalisatie)plannen verder vorm te geven.

“Dit bevestigt inderdaad dat iStart-alumni – door ons erg strikt selectieproces en de doorgedreven coaching en begeleiding – veel kans maken om extra kapitaal aan te trekken,” zegt Sven De Cleyn (foto), directeur van het iMinds iStart-programma. “Twee jaar geleden haalden onze portfoliobedrijven in totaal zo’n zes miljoen euro op. Vorig jaar was dat cijfer al gestegen tot meer dan tien miljoen euro. En voor dit jaar zal dat bedrag ook alweer overschreden worden. Ergens is dat uiteraard logisch omdat onze portfolio matuurder en groter wordt, maar je mag vooral niet vergeten dat ruim de helft van onze starters jonger is dan twee jaar. We verwachten dus dat dit cijfer de volgende jaren nog aanzienlijk zal stijgen.”

“Wat mij vooral opviel, is de selecte club van acceleratoren waartoe iMinds behoort,” voegt Omar Mohout, professor Ondernemerschap aan de Antwerp Management School, daaraan toe. “Als je bekijkt welke Europese technologiebedrijven, afkomstig uit een acceleratieprogramma, sinds het begin van het jaar meer dan één miljoen dollar ophaalden – dan zien we dat het iStart-programma van iMinds met vijf ondernemingen stevig in de top vijf staat; aan de zijde van internationaal gelauwerde initiatieven als Seedcamp, Techstars, Y Combinator en 500 Startups. Bovendien blijkt uit het gemiddelde oprichtingsjaar van de betrokken starters dat de iMinds start-ups gemiddeld 2 jaar sneller groeikapitaal ophalen dan de rest van België, en 1 jaar sneller dan het Europese gemiddelde. Dat is toch wel iets om bijzonder trots op te zijn!”