GENT – Het Wintercircus zal binnenkort verwarmd en gekoeld worden via het principe van een BEO-veld. Dat staat voor Boorgaten Energie Opslag. 34 boorgaten van 150 meter diep zullen zo de warmte in het gebouw regelen.

Sinds vorige zomer renoveert standsontwikkelingsbedrijf sogent de voormalige garage Mahy. Vanaf 2020 moet het Wintercircus daar volledig opgerezen zijn. Die zal plaats bieden aan een concertzaal, café, restaurant en foyer, maar voorziet ook kantoorruimte voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media. Het hele complex zal kunnen rekenen op duurzame verwarming via een BEO-veld.

Hernieuwbare energie

Het BEO-veld zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Dat gebeurt via een gesloten circuit van fijne buizen in de ondergrond die gevuld zijn met water. In de zomer zorgt de temperatuur van de aarde, die op een diepte van 150 meter constant 8 à 10 graden is, voor de koeling van het gebouw. In de winter wordt het water in de buizen door de ondergrond opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht voor ruimteverwarming.

“Met dit unieke project willen we verder inzetten op het verwarmen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse. “In plaats van olie, gas en steenkool halen we in de toekomst onze energie uit duurzame bronnen: de aarde, de zon, wind of zelfs afvalwater. Het BEO-veld onder het Wintercircus is een prachtig voorbeeld van de wijze waarop we aardwarmte gebruiken als bron.”

Het BEO-veld onder het Wintercircus zal ook zorgen voor de uitwisseling van warmte en koeling met het BEO-veld van De Krook. Door een verschil in gebruik zal een warmteoverschot in het ene gebouw meteen uitgewisseld kunnen worden met het andere gebouw, en omgekeerd.