E. Van Wingen toont met uniek kunstproject maatschappelijke betrokkenheid

naamloosE. Van Wingen uit Evergem dat onder andere warmtekrachtkoppelingen ontwikkelt voor bedrijven, zet fors in op innovatie en op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Van Wingen was trouwens het eerste Oost-Vlaamse bedrijf dat het SR10 IQ-Net certificaat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) kreeg.

Het familiebedrijf E. Van Wingen heeft de afgelopen vijftig jaar een mooi parcours afgelegd en is uitgegroeid tot een stevige kmo met een kleine vijftig medewerkers. “Het is altijd onze filosofie geweest om vooruit te denken”, zegt general manager Jean-Pierre Van Wingen, “en om zowel qua bedrijfsvoering als qua productaanbod te innoveren om zo de klanten echt op hun wenken te bedienen en om tegelijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen.”

Dat gebeurde nu opnieuw via een uniek project dat werd opgezet in samenwerking met de vzw KunstBaan. Mensen met een mentale beperking gingen aan de slag bedrijfsafval en realiseerden daar enkele opmerkelijke kunstwerken mee die op 7 oktober tijdens een vernissage werden onthuld.

“Ook mensen in de wereld rondom ons die jammer genoeg minder kansen hebben, beschouwen wij als belangrijke stakeholders” legt Jean-Pierre Van Wingen uit.

Laura Van Wingen, de bezieler van KunstBaan, kwam al snel rondneuzen tussen de afvalproducten van EVW en nodigde twee teams van mensen met een verstandelijke beperking uit om daarmee op een creatieve manier aan de slag te gaan en een match tussen kunst en techniek tot stand te brengen.  De afdrukken van versleten cilinderkoppen – het hart van de motoren waar het bij EVW allemaal om draait – vormden de basis voor Zijdezacht: twee grote doeken in de stijl van Andy Warhol gepresenteerd aan lege TL-lampen. Daarnaast kregen een oud olievat en een afgedankte motorcarter een tweede leven als zitbank en bloembak. De monteurs van EVW stelden de zithoek samen, waarop het KunstBaan-team de artistieke afwerking op zich nam. Dat ook de eigen werknemers van EVW hierdoor artistiek uit de hoek kwamen, was heel verrassend.

KunstBaan vzw stelt zich ten dienste van bedrijven die vanuit hun maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel sociale projecten wensen te financieren en hierbij hun deuren durven openen om talenten zichtbaar te maken. De deelnemers aan deze projecten zijn patiënten van verschillende zorgvoorzieningen voor mensen met een beperking uit Gent en omstreken. Zo brengt KunstBaan mensen over de grenzen van de eigen zorgvoorziening samen op de reguliere werkvloer in een verrijkende context waarin ze aan creatieve recyclage doen en hun talenten zichtbaar maken bij een nieuw publiek. Meteen legt de organisatie  een sterke klemtoon op wederzijdse betrokkenheid tussen deelnemers en medewerkers van het gastbedrijf en laat het hen kennismaken met elkaars activiteiten.

Tijdens de vernissage bij E. VAN WINGEN NV werd ook voor het eerst het resultaat getoond van een voormalig project van KunstBaan bij gastbedrijf Zonen09, winnaar van de Voka Bryo Award 2015 in de categorie Creative Highlight.    .