Teambuildings in de vorm van een escape room winnen alsmaar meer aan populariteit. Een groep van zo’n vijf personen lost tegen de tijd raadsels op om tijdig de laatste deur te openen en zo te ontsnappen. “Dat duurt dan maar een uurtje. Met een grotere groep moet het spel in verschillende sessies gebeuren, waardoor niet iedereen dezelfde ervaring heeft met het spel”, zegt Geert Debusschere, oprichter van Ecco La Luna uit Zwijnaarde dat de beleving tijdens teambuildings tot een maximum probeert te brengen. “We hebben met Escape to Victory een mobiel escape game ontwikkeld dat al deze nadelen uit de weg werkt.”

De essentie van Escape to Victory is niet zozeer het ontsnappen uit een gesloten ruimte. De succesbeleving zit daar vooral in het oplossen van alle raadsels tot het einde. “Elk team krijgt een grote box die beetje bij beetje zijn geheimen prijsgeeft. Bij het openen van de doos begint er een klok af te tellen en moeten de deelnemers puzzels, raadsels en teamopdrachten oplossen”, legt Geert Debusschere uit. “Wanneer de laatste opdracht is voltooid, hebben ze de softwarebom van de gekke wetenschapper onschadelijk gemaakt.” Per box kunnen acht tot vijftien deelnemers eender waar op ontdekking. Dat kan binnen of buiten zijn, in een stad of een natuurgebied. Tegen begin mei moet het spel op punt staan en kan er met vier boxen worden gespeeld. “Op die manier kunnen er zestig mensen tegelijkertijd deelnemen aan het spel en hebben ze bovendien allemaal dezelfde beleving.” Escape to Victory neemt, inclusief briefing, zo’n twee uur in beslag. “Om de negen maanden zullen we nieuwe boxen en scenario’s proberen te ontwikkelen.”

Ecco La Luna, met hoofdkantoor in Zwijnaarde en een vestiging in Knokke-Heist, werd in 2003 door Geert Debusschere opgericht. Het bedrijf biedt een resem teambuildings aan groepen vanaf twee personen. Dat gebeurt niet alleen in België, maar ook in buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Momenteel bekijkt Ecco La Luna de mogelijkheid om een vestiging in Wallonië te openen. Er werken acht medewerkers.