Eeklose startup maakt komaf met saaie presentaties

rikDe Eeklonaar Rik Smitz is al twintig jaar als freelancer actief in de sector van het geneesmiddelenonderzoek. “Dat is een boeiende materie”, zegt hij, “maar ik heb talloze keren meegemaakt dat daarover bijzonder saaie presentaties werden gegeven, ook door vlotte sprekers met veel ervaring in presenteren.”

Die vaststelling zette hem aan het denken en hij kwam tot de conclusies dat saaie presentaties vaak ook te wijten zijn aan de bedrijfscultuur of aan de setting waarin de presentaties worden gegeven.  Een jaar geleden bedacht hij daar met de oprichting van Prezenta een oplossing voor.

“Het is iets totaal nieuws”, zegt hij. “Ik pas met een presentatie pop-up de setting aan. Dat gebeurt op basis van een grondige analyse van het doelpubliek en van andere factoren zoals de vraag of het om een groots opgezet event gaat of eerder om een interne infosessie. Er is nog niemand anders die met concept uitpakt. Onze mobiele presentatiesetting is een beetje zoals een plug&play circus, we zijn een mix van eventmanagement, presentatieontwerp en catering.”

Rik Smitz wil sich duidelijk niet profileren als presentatiecoach. “Dat terrein wordt al ingenomen”, zegt hij. “Wij zijn wel presentatiemakers, we helpen presentatie op een levendige manier te brengen, de focus ligt op de boodschap en het publiek en niet op de presentator. We zijn wel van plan om met presentatiecoaches samen te werken want beide kunnen perfekt worden gecombineerd.  Ons uitgangspunt is dat een presentatie te kostbaar is om saai te zijn. Sterker nog: saaie presentaties kunnen voor heel wat imagoschade zorgen. We willen daarom bedrijven helpen om van elk presentatie een echte belevenis te maken Met onze mobiele presentatiesetting kan dat op elke willekeurige locatie. Op die manier zorgen we voor beleving die er helpt voor zorgen dat de gebrachte boodschap veel beter blijft hangen.”