Eeklose zetelfabriek gooit zonder stock hoge ogen in buitenland

001bestZetelfabriek be-st uit Eeklo moet het niet hebben van een luxueuze showroom. Het bedrijf  ligt in Eeklo op een plek die niet dadelijk opvalt, maar dat belet niet dat de zeltelfabriek sterke exportcijfers neerzet, onder meer in Frankrijk en Groot-Brttannië, maar ook in Canada en Israel.

“De grote troef van be-st, wat  staat voor “Belgisch en Stockman” naar de naam van de oorspronkelijke eigenaar van de fabriek, is dat onze vaklui  alle wensen van de klanten kunnen inwilligen. Er is keuzemogelijkheid rond de zitkwaliteiten, de kleurencombinaties, de vormen en de afwerkingen”, zegt mede-oprichter Pieter Van de Voorde, die er prat op gaat dat zijn bedrijf ook het label “Handmade in Belgium” van Unizo mag voeren.

Tien jaar geleden nam hij samen met zijn vennoot Mario Van De Walle de meubelfabriek Godfried Stockman over. Meteen werd gekozen voor een uniek concept met de vervaardiging en assemblage van kwalitatieve zitmeubelen die bestemd zijn voor groothandels en winkels.

Zowat 80% van zijn omzet haalt be-st uit maatwerk van salons, die in negen op de tien gevallen zijn uitgevoerd in leder. Het bedrijf heeft naast tientallen ledersoorten ook tal van verschillende pootjes en accessoires in huis. “Ons productieproces”, start altijd met een maatschets, zegt Pieter Van De Voorde. Dat resulteert in mallen waarmee de houtbewerkingsafdeling aan de slag gaat. De houtbewerkingsafdeling vervaardigt het volledige geraamte van de zitmeubelen manueel en daarna wordt de houten structuur voorzien van een Bultex mousse, die perfect de contouren van het lichaam volgt en die precies voldoende ondersteunt zonder doorzitten, en zonder vormverlies. Uiteindelijk wordt het zitmeubel volledig overtrokken met eerste klasse kwaliteitsleder.”

De rest van de omzet is afkomstig van het herstofferen van kussens en zittingen van oude salons en volledige karkassen en van het op maat vervaardigen van boxprings en lattenbodems. De fabriek heeft geen stock in huis. Alle stukken zijn uniek en gaan na de productie dadelijk de deur uit.