Eerste Europese "Internet of things"-incubator start in Gent

PhotoAjuinleiV1Na de aankondiging van het “connected living” concept in december 2014 kondigt serieel ondernemer Chris Raman nu de volgende fase aan in dit concept: een themapark dat de rol van incubator moet spelen rond “connected living” en “internet of things”, dat volgens hem aan een zeer snelle doorbraak bezig is, hoewel die nog niet voor iedereen zichtbaar is. “Connected auto’s, smart boxes en robots die de verwarming en verlichting aansturen, zijn hiervan slechts het begin”, geeft hij aan. “Naarmate apps en devices meer met elkaar in verbinding staan, nemen de mogelijkheden toe om geld en energie te besparen.  Het concept van Connected living, dat ervoor zorgt dat ons werk, ons huis en onze steden permanent met elkaar in verbinding staan, en ‘het internet der dingen’ zijn geen toekomstdromen. Ze zijn nu al zichtbaar.”

“Maar we willen met Ajuinlei1 nog een stap verder gaan”, zegt Chris Raman. “De manier waarop in Silicon Valley klassieke bedrijven de rol vervullen van incubator voor start-ups kennen we hier nog niet. Nochtans zorgt het community-gevoel daar voor zeer sterke win-wins tussen de klassieke ondernemingen en de start-ups. Wij willen de kruisbestuiving nog naar een hoger niveau tillen en een samenwerking 3.0 opzetten tussen klassieke ondernemingen, start-ups en de creatieve sector. Ajuinlei1 is daar een zeer geschikte locatie voor want de jongste tien jaar werden zetten tientallen starters hier met nieuwe technologieën hun eerste stappen op weg naar succesvolle ondernemingen. Ajuinlei1 is eigenlijk een econetwerk dat voor partnerships zorgt waar elk bedrijf dat bereid is om zelf ook zijn eigen ervaringen te delen enorm veel kan uithalen.”

Het “Connected Living”-concept in Gent is het eerste in Europa dat ervoor zorgt dat werk, huis en stad permanent met elkaar in verbinding staan en dat mikt op samenwerking 3.0 in de echte zin van het woord.

IoT- bedrijf (Internet of Things) AllThingsTalk is de eerste start-up die zich aansluit bij het concept en die voor de digitale wereld 3.0 een IoT Start-up incubator wil creëren. De IoT-methodologie die ontwikkeld is door Tom Collins en Peter Leemans van AllThingsTalk zal ook worden toegepast voor de IoT Start-up Incubator. Deze methodologie is een open source initiatief, die beschikbaar is op slideshare en de sterke ervan is dat ze ondersteund wordt door experts in verschillende domeinen.

 Hoewel “Internet of Things” een belangrijke motor is voor innovatie en samenwerking, draait het in de eerste plaats natuurlijk ook rond nieuwe businessmodellen die ontstaan als creatieve mensen nadenken over wat nodig is om een duurzame economie op te bouwen en van de wereld voor iedereen een betere plaats te maken om te leven.  Het “connected living”- concept van Ajuinlei1 ligt helemaal in de lijn van deze visie. Vandaar dat we vonden dat we naar hier moesten verhuizen”,   zegt  Peter Leemans.

De “IoT Start-up incubator” zal Europese bedrijven die in dit domein actief zijn helpen om hun “time to market” aanzienlijk te versnellen en dus sneller winst te boeken. Essentiële diensten, interactie met de juiste doelgroepen, waardevolle marktkennis en toegang tot de belangrijkste Europese kanalen zullen vanuit Ajuinlei1 ter beschikking staan van zowel residentiële klanten als bedrijven die “remote” werken.