RUIEN – De elektriciteitscentrale van Ruien startte haar werkzaamheden in 1958. Bijna zestig jaar later viel het doek over de site. Deze zomer wordt de rijke geschiedenis van de centrale in herinnering gebracht via een uitgebreid en professionele expositie, met alles erop en eraan. 

In principe op 22 juni zal de tentoonstelling zijn deuren openen. Honderden getuigenissen van vroegere medewerkers zullen aan bod komen in woord en beeld, naast een terugblik op historische feiten, foto’s en filmmateriaal. In 2013 sloot de centrale de deuren nadat de ingenieurs ter plaatse elke keer opnieuw voor een geslaagde reconversie hadden gezorgd. In de jaren zeventig werd zelfs eens energie opgewekt door een mix van stookolie en jawel boter (een gevolg van de boterberg). Die extreme flexibiliteit mocht echter niet baten voor een verlengde levensduur. Op 3 juni 2017 gingen de koeltoren en de drie schoorstenen onherroepelijk tegen de vlakte.

De tentoonstelling zal drie maanden te bezichtigen zijn. Gangmakers achter het project zijn vooral VRT-journalist Marc Peirs en zijn echtgenote Maja Wolny, die destijds ook al ervaring opdeed met een museum (het Visserijmuseum) in Koksijde. De curatoren roepen nu nog iedereen op om waardevol historisch materiaal te bezorgen aan de dienst Toerisme van Kluisbergen.