Elektrogroothandel uit Eeklo en tweedehandszaak uit Aalst failliet

00000000000000failliet-00Tijdens de maand november zijn in België 862 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 26 meer dan in november vorig jaar, zo bleek uit de recentste cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon. Het voorlopige jaartotaal springt daarmee over de 10.000, maar ligt wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De november-toename is volgens Graydon voornamelijk het gevolg van een recordaantal van 120 faillissementsuitspraken in de provincie Luik. Er werden in het Luikse 80 procent bedrijven meer failliet verklaard dan in november vorig jaar. In mindere mate noteert Graydon ook stijgingen binnen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen.

De jaarbalans blijft wel positief. Van januari tot en met november gingen er in België 10.211 ondernemingen over de kop, 4,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het zijn steeds meer de kleinere ondernemingen die in moeilijkheden komen’, klinkt het bij Graydon. Dat uit zich ook in het jobverlies. Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar kwamen er 20.830 banen op de tocht te staan als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat is volgens Graydon het laagste aantal sinds 2008. Dat is dan misschien een kleine balsem op de wonde, maar het blijft een feit dat kleine en middelgrote ondernemingen uit diverse sectoren het lastig blijven hebben. Ook vorige week gingen in Oost-Vlaanderen 22 bedrijven failliet waaronder een elektrogroothandel uit Eeklo en een tweedehandszaak uit Aalst.

De volledige lijst van de faillissementen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.