Elf Oost-Vlaamse kmo’s stappen in Welt-project

welt-logoElf Oost-Vlaamse kmo’s zijn in het werkervaringstraject Welt gestapt. Dat is een initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen waarbij de komende drie jaar bedrijven bij de organisatie van werkervaringsprojecten op de werkvloer worden begeleid. In 2017 wil Voka Oost-Vlaanderen nog 33 bijkomende bedrijven laten deelnemen aan Welt.

Met Welt, WerkErvarings- en LeerTrajecten, speelt Voka in op het plan van de Vlaamse regering om talent beter naar de arbeidsmarkt te begeleiden. In samenwerking met arbeidsbemiddelaars engageren bedrijven zich om één of meerdere stagiairs–werkzoekenden gedurende een half jaar op te leiden. Zo krijgen werkzoekenden met een minder sterk cv de kans om het vertrouwen van de werkgever te winnen en zelf met volle goesting aan de slag te gaan. “Het concept speelt in op de specifieke noden en mogelijkheden van het bedrijf, maar houdt niet noodzakelijk een aanwervingsplicht in. Dit extra aanwervingskanaal waarbij kandidaten op de werkvloer worden opgeleid en geëvalueerd, is een positieve actie”, duidt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen.

Deze week is een eerste groep van elf kmo’s gestart om gedurende 6 maanden een lerend netwerk te vormen. Het gaat om Aaltra uit Sint-Martens-Latem, Aquasecurity uit Erembodegem, Baku en Pilz Belgium uit Sint-Denijs-Westrem, Buy-Aid uit Ledeberg, DVC De Triangel uit Lovendegem, Kompas uit Mariakerke, Memo uit Zele, Online Fitness uit Outer, Sivafrost uit Dendermonde en Transuniverse Forwarding uit Wondelgem. De kmo’s nemen gratis deel aan het project, maar zijn er wel toe verplicht om twee concrete acties uit te werken. Enerzijds moeten ze een onthaalbrochure voor nieuwe medewerkers ontwikkelen of een opleidingstraject uitschrijven, anderzijds worden ze verwacht een vorm van peterschap te introduceren voor de nieuwe collega’s.

In 2017 zullen nog eens 33 Oost-Vlaamse bedrijven in het Welt-project stappen. Een 50-tal werkzoekenden zullen in het komende jaar een relevante ervaring opdoen op de werkvloer. Voor Oost-Vlaamse bedrijven die belangstelling hebben om deel te nemen aan één van de volgende welt-groepen, organiseert Voka op 15 december een infosessie in de Voka Box in Gent.