aaaaaonselaerIn mei 2013 lanceerde Unizo het label Handmade in Belgium met de bedoeling om echt authentiek ambachtelijke ondernemers te helpen om zich sterker te profileren. Dit gebeurde vanuit de vaststelling dat heel wat consumenten tegenwoordig op zoek zijn naar authentiek ambachtelijke producten, en dat er ook tal van ondernemers zijn die met veel passie op die vraag inspelen.

Maar de term “ambachtelijk” is in ons land in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Frankrijk niet officieel beschermd. Unizo kent het kwaliteitslabel dan ook enkel toe aan  ondernemers die aan stikte voorwaarden voldoen. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet zijn of haar product minstens voor 50 % ‘handemade’ zijn en heeft zijn of haar product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort. Sindsdien hebben heel wat ambachtelijke ondernemers via het label een mooi steuntje in de rug gekregen.

Ook de Gentse juwelenmaakster Isabelle Onselaere heeft nu het label Handmade in Belgium ontvangen. Ze maakt al haar juwelen zelf en werkt daarvoor alleen met authentieke en kwalitatieve materialen.  Ze werkt zowel met goud en zilver, als met edelstenen en parels.

“Ik bied mijn klanten de mogelijkheid aan”, zegt ze “om samen met hen op zoek te gaan naar een juweel dat het best bij hun persoonlijkheid past.   Ik ga er prat op unieke en heel draagbare juwelen te maken, die uitblinken door eenvoud en door de puurheid van de gebruikte materialen. Het label “Handmade in Belgium” is zeker een steuntje in de rug om op de ingeslagen weg voort te gaan.”