Erkenning voor Vondelmolen uit Lebbeke

peperkoekDe Belgische peperkoek van het Oost-Vlaamse Vondelmolen uit Lebbeke, krijgt het Vlaamse streeklabel. Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Peperkoek als gekruide honingkoek kent vele varianten en vele tradities. In onze streken werd het recept na de Romeinse tijd waarschijnlijk bewaard in de kloosters. In de middeleeuwen is er sprake van peperkoekbakkers en zien we reglementen verschijnen voor crucoecken, lijfcoucken, zeemkoeken, kruidkoeken, zoetekoeken. Nadat de ambachten verdwenen werden de peperkoeken gebakken bij de bakkers tot deze zich in de 19de eeuw opnieuw specialiseerden en er in heel België peperkoekfabrieken ontstonden. In het Dendermondse waren verschillende peperkoekfabrieken. De familie Borms uit Lebbeke richtte Vondelmolen op in 1867 en startte vlak na WOI met het bakken van peperkoek. Vandaag zijn er in België nog slechts 2 peperkoekfabrieken die de Belgische peperkoek volgens de oude traditie bereiden.

Bij de productie van Belgische peperkoek beperkt men zich tot het gebruik van één graansoort, met name rogge, en worden slechts weinig kruiden gebruikt. Er worden ook geen vetstoffen, eieren en bewaarmiddelen of kleurstoffen toegevoegd. (KC)