Europees project rond biogebaseerde economie werkt vanuit Gent

lievehoflackEuropa lanceert, via zijn financieringsinstrument Interreg NWE, het 3-jarig project BioBase4SME  om de groei van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa (NWE) te stimuleren. Het project wordt gecoördineerd door de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent. BioBase4SME beschikt over een budget van 5,83 miljoen euro en zal hiermee startups en KMO’s begeleiden die tegen technologische en andere barrières aanlopen op hun weg om biogebaseerd onderzoek te vermarkten. BioBase4SME biedt training aan, bio-innovatie kampen, workshops en innovatiecoupons tot 100.000 euro.  Acht partners uit zes verschillende landen gaan de uitdaging aan.

“De biogebaseerde economie is een belangrijke opportuniteit voor Europa”, zegt Lieve Hoflack (foto), die vanuit Gent als manager fungeert van dit Europese project. “Materialen, chemicaliën en energie worden geproduceerd op basis van lokaal geproduceerde grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen. Dit creëert een nieuwe kennis- en technologie-intensieve economie met een hoog tewerkstellingspotentieel en een lagere ecologische voetafdruk. De Europese bio-economie was in 2013 goed voor een omzet van 2,1 biljoen  euro, stelde in dat jaar 18,3 miljoen mensen tewerk en heeft nog een enorme groeimarge.”

Lieve Hoflack verwacht met het project een twintigtal beloftevolle innovaties dichter bij de markt te zullen brengen. “Dat zal nieuwe investeringen en jobs creëren. Daarbovenop willen we training aanbieden aan een tweehonderdtal ondernemers die actief zijn in de biogebaseerde economie om zo hun innovatiecapaciteit een duw in de rug te geven.”

BioBase4SME volgt het zeer succesvolle Bio Base NWE project op. Dit 3-jarige (2013-2015) project begeleidde 755 bedrijven en reikte 30 innovatiecoupons uit voor technologische bijstand aan kleine en middelgrote ondernemingen en startups.  Het hefboomeffect van het couponsysteem leidde tot meer dan 71 miljoen euro investeringen en de creatie van 320 nieuwe jobs. “Met het nieuwe project willen we nog beter doen”, besluit Lieve Hoflack.