Euroports Belgium investeert 10 miljoen euro in Gentse haven

Cjxh6Y4VAAEnFXDEuroports is één van de grootste Europese havenbedrijven die jaarlijks ongeveer 50 miljoen ton droge bulk en stukgoed behandelt. Via een netwerk van 22 haventerminals in Europa en 3 in China, aangevuld met een uitgebreide portfolio van logistieke diensten zoals transport, expeditie en activiteiten met toegevoegde waarde streeft Euroports ernaar de voorkeurspartner te zijn voor maritieme ‘supply chain’ oplossingen.

Nu investeert het bedrijf 10 miljoen euro in een nieuwe loods aan het Sifferdok in de haven van Gent. Hiermee zal het er tegen midden 2017 zijn opslagcapaciteit tot 85.000 ton verdubbelen. De nieuwe loodsen zullen immers dieper en hoger zijn. “Door de schaalvergroting zal Euroports zijn klanten sneller en flexibeler kunnen bedienen”, zegt CEO Charles Menkhorst. “De nieuwe loods komt op de plaats van de opvallende en bekende in roze en blauw geverfde loodsen die in september worden gesloopt. Zo komt er een einde aan dit iconische beeld in de haven.”

De grond die het Havenbedrijf Gent aan Euroports verhuurt, werd met twee hectare uitgebreid tot ruim 7 hectare. Het Havenbedrijf wil niet enkel nieuwe bedrijven aantrekken, maar ook de bestaande bedrijven ondersteunen en aanmoedigen om te blijven investeren in de haven van Gent.

Wie al eens een rondvaart in de haven van Gent deed, heeft ze heus wel gezien: de opvallende loodsen, in roze en blauw geschilderd, aan het Sifferdok. Deze loodsen van Euroports werden al in 1979 in die kleuren geverfd. De gestileerde golven vormen de link met het water. Deze maand gaan de verouderde loodsen, een kunstenproject van André Reyniers, tegen de vlakte. Reyniers, de baas van het vroegere Reyniers Frères & Sogama (het huidige Euroports), kwam destijds op het idee. Hij had in de haven van Göteborg gezien hoe ondernemingen hun bedrijfsgebouwen opvrolijkten met kleuren en patronen.

Voor Euroports is Gent een belangrijke speler in hun Europese netwerk van bulkterminals. In 2015 investeerde Euroports nog in een nieuwe kraan. De investering in de nieuwe bulkloods is een logische volgende stap om verder te groeien in deze sector. Bovendien heeft de haven van Gent een uitstekende verbinding met het binnenland. Klanten kunnen hierdoor beduidend besparen.

Euroports zal in de nieuwe loodsen eveneens bulkgoederen opslaan, zoals kunstmeststoffen en mineralen. Die worden dan per schip, trein of vrachtwagen naar hun bestemming gevoerd. Naast opslag biedt Euroports voortaan ook zeef- en opzakactiviteiten aan. Half 2017 zullen de nieuwe loodsen in gebruik worden genomen.