EVERGEM – De medische wereld staat niet stil. Dagelijks zoeken geneeskundigen naar nieuwe, efficiëntere manieren en medicijnen om ziektes te bestrijden. Zo ook Global Stem Cell Technology (GST), een Evergems veterinair biotechbedrijf dat paarden met artrose wil genezen door middel van stamceltherapie.

Ongeveer een kwart van de naar schatting 300.000 Belgische paarden lijdt aan artrose. Om gewrichtspijn bij de viervoeters tegen te gaan, ontwikkelde GST een innovatieve methode waarbij het gezonde stamcellen injecteert in de pijnlijke gewrichten.

De eerste resultaten zijn alvast revolutionair te noemen. Op een testpopulatie van 75 paarden bleek 78 procent na een inspuiting bijna geen last meer te ondervinden van artrose.

Verdere verfijning

Om de behandeling te verfijnen en op termijn gangbaar te maken, werkt GST nu samen met de Nederlandse dierenartsenpraktijk Dr. Suls uit Weert in Nederlands Limburg. Dit CrossRoads2(*)-project moet meer bepaald het effect aantonen van een reeks opeenvolgende inspuitingen op een grotere populatie paarden.

Als de methode werkelijk effect blijkt te hebben bij verschillende diersoorten, dan zou het op termijn zelfs op de mens kunnen worden toegepast.

(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Oost-Vlaanderen zijn er 20 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 770.467 euro. In deze reeks lichten we een aantal van deze innovatieve projecten toe.