Fairtrade inspanningen Oost-Vlaanderen ook goed voor lokale producenten

Temse-Faire-Trade-Gemeente-2015-1024x683Net als heel wat Vlaamse steden en gemeenten werkt ook Provincie Oost-Vlaanderen aan zes criteria om de titel Fair Trade Provincie te behalen. “De Provincie zet zich al lang in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Fair trade is daarbij een belangrijk element”, verduidelijkt gedeputeerde Eddy Couckuyt, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking. Op 10 september 2015 nam Temse de titel Fair Trade Gemeente in ontvangst.

“Om de titel ‘Fair Trade Provincie’ te mogen dragen, moeten ook de Oost-Vlaamse gemeenten meegaan in het fairtradeverhaal”, geeft Eddy Couckuyt. 65% van de Oost-Vlaamse gemeenten moet ingeschreven zijn in de campagne FairTradeGemeente, dit betekent 42 gemeenten. 70% van de ingeschreven gemeenten moet de titel ook effectief behalen, wat neerkomt op 29 gemeenten. Dankzij de prestatie van de gemeente Temse, zijn er nu effectief 29 gemeenten die de titel hebben behaald. Zo voldoet de Provincie aan criterium 2 en staat Oost-Vlaanderen opnieuw een stapje verder in het fairtradeverhaal.

Door mee te stappen in de fairtradecampagne draagt de Provincie bij aan het welzijn voor de kleine boeren in het Zuiden, maar ondersteunt ze ook de lokale en duurzame Oost-Vlaamse producenten die steeds talrijker zijn. De laatste jaren boekte de Provincie flink vooruitgang in het kader van fair trade. Zo zet zij steeds meer in op een duurzaam en eerlijk aankoopbeleid. De Oost-Vlaamse personeelsleden genieten dagelijks van een eerlijke kop koffie of thee. Fairtradedranken zoals fruitsap en wijn zijn trouwe gasten op allerlei vormings-en ontmoetingsmomenten. Ook in het provinciale personeelsrestaurant worden eerlijke lunches en lokale producten meermaals per jaar extra in de kijker gezet.