GENT – FEops, leider in gepersonaliseerde computermodellering voor structurele hartinterventies, heeft tijdens een kapitaalronde zes miljoen euro opgehaald. De kapitaalronde werd geleid door de Londense investeringsgroep Valiance en gevolgd door Capricorn en PMV. De flinke geldsom moet een boost geven aan FEops HEARTguideTM, het belangrijkste product van de spinoff van de UGent.

HEARTguideTM is de koepelnaam van een reeks producten van FEops die gebruik maken van geavanceerde computersimulaties. Hartchirurgen en fabrikanten van kunsthartkleppen krijgen daarmee op voorhand inzicht in de interactie tussen de nieuw ingebrachte hartklep en de patiënt. Er wordt daarbij gewerkt met 3D-technologie om de anatomie van het orgaan na te bootsen. “Gesterkt door sterke preklinische gegevens, biedt FEops HEARTguideTM een prima kans om simulaties met patiëntspecifieke testen te integreren. Dat gebeurt bovendien op een virtueel praktische, klinisch zinvolle en kosteneffectieve manier”, meent Matthieu De Beule, ceo van FEops.

Jan Pensaert, ceo van Valiance: “HEARTguideTM heeft een ongeëvenaard potentieel om de ontwikkeling van structurele hartinnovatie te stimuleren. Het product kan onderzoek versnellen, klinische proeven verbeteren en bovendien de vele risico’s die rond zo’n proeven hangen, minimaliseren.”

TAVIguideTM

FEops TAVIguideTM heeft als eerste in een hele reeks producten een goedkeuring gekregen. Het product kan worden gebruikt bij transcatheter valve therapies, het inbrengen van een kunsthartklep door middel van een katheter. “Deze kapitaalsinjectie stelt ons in staat om de commerciële uitrol ervan een flinke boost te geven”, duidt Matthieu De Beule. “Ook de verdere ontwikkeling van andere simulatie-instrumenten wordt zo ondersteund. Het geeft ons een belangrijke opportuniteit om iets moois te realiseren in deze groeiende markt.”