Filip Lacquet: "Voor elk bedrijf met een goed plan heeft PMV aangepaste groeifinanciering"

afiliplacquet

Op het leadership event dat Sim Belgium (Service Innovation Management) op 8 oktober samen met Made In in het kasteel van Brasschaat organiseerde, hield Filip Lacquet, groepsmanager bedrijfsfinanciering van Participatiemaatschappij Vlaanderen(PMV) een toespraak over groeifinanciering en de oplossingen van PMV.

“Er bestaan heel wat soorten groeifinanciering”, zegt hij en daarom is het niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos nog te zien.”  Het dient inderdaad gezegd, dat niet alle ondernemers meteen weten waar de klepel hangt als het over “equity kickers”, “mezzaninefinanciering” of  “senior debt” gaat.

“Daarom is het in de eerste plaats belangrijk”, geeft Filip Lacquet aan,“om te kijken naar het type onderneming dat men heeft, want het is op basis daarvan dat de meest geschikte groeifinanciering moet worden gekozen. Mature bedrijven hebben een andere financiering nodig dan onderneming die nog aan het begin van de cyclus staan. Biotechnologiebedrijven weten dat ze jaren moeten wachten op hun eerste inkomsten. Ook de voorraden, de betalingstermijnen en de vraag of het om een familiebedrijf gaat of een onderneming met externe aandeelhouders, speelt een belangrijke rol. Net als uiteraard ook de toekomstplannen. Want een bedrijf dat van meetaf aan de ambitie uitspreekt om te internationaliseren zal andere financiering nodig hebben dan een organisatie die alleen in eigen land actief wil blijven.”

Filip Lacquet had het in zijn toespraak ook over “the valley of death” waar bepaalde startende bedrijven doorheen moeten en “the mountain of risk” die met de financiering van hun parcours gepaard gaat. “Maar”, zo gaf hij ook aan, “PMV, de investeringsmaatschappij van het Vlaams Gewest, heeft voor alle Vlaamse bedrijven met een goed plan en een goed team ook de juiste oplossingen.  Het kan bijvoorbeeld gaanom risicokapitaal dat wordt toegekend in de vorm van aandelen, achtergestelde leningen of een combinatie daarvan, of om groeifinanciering op maat