Filliers lanceert allereerste Belgische roggewhisky

sunkenstillFilliers Distillery uit Bachte-Maria-Leerne lanceert de eerste Belgische Rye Whisky ‘Sunken Still’. Het gaat om een whisky die is gemaakt van 100% rogge en is gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers en gerijpt is in bourbonvaten.

Sunken Still Whisky is een eerbetoon aan de dappere werknemers van Filliers Distillery die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabijgelegen rivier Rekkelinge. Hierdoor konden de Centrale Mogendheden de ketel niet ontmantelen om het metaal te gebruiken in de oorlog. Want koper werd toen opgeëist. Dankzij de onverschrokkenheid van de werknemers bleef de stookketel verborgen.

Sunken Still Whisky houdt die legende levendig. De whisky werd traditiegetrouw gedistilleerd in de koperen stookketels van Filliers Distillery. De rijping in bourbonvaten zorgt voor een zachte, evenwichtige whisky met zoete en fruitige toetsen.

inds enkele jaren komen er meer en meer Belgische whisky’s bij. Het merendeel van deze zijn Single Malt Whisky’s, gemaakt op basis van gerst. Een Belgische whisky op basis van rogge bestaat echter nog niet. Rye whisky’s zijn voornamelijk populair in Canada en de V.S, maar Filliers wil die nu ook in ons land ingang doen krijgen.

“Wat rogge aan brood geeft, geeft de graansoort ook aan whisk”, zegt Bernard Filliers. “Roggewhisky heeft dezelfde hint van bitterheid en kruidigheid met accenten van gedroogd fruit. De rijping op new fill bourbonvaten van Amerikaanse eik gedurende vier jaar, zorgt dan weer voor zachte en evenwichtige whisky met een lange en warme afdronk.”

Sunken Still Whisky is de allereerste Belgische roggewhisky op de Belgische markt. Hij werd op 28 november met een degustatie en cocktails voorgesteld in Uncle Babe’s Bar in Gent. Wie een fles wil bemachtigen, zal snel moeten zijn. Want het gaat om een eerste gelimiteerde ‘batch’ van 2050 flessen. Wie naast deze beperkte reeks grijpt zal moeten wachten tot wanneer de volgende reeds vaten is uitgerijpt.