Amerikaanse groep ziet brood in Gentse start-up

filsdelapMathieu Claeys pakte eind vorig jaar uit met Fils de la Palette, een origineel netwerkconcept voor ondernemingen en hun ondernemende medewerkers, die netwerken willen combineren met gezelligheid. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig: zorg voor voldoende pingpongtafels en wat bier en versnaperingen en het ijs tussen de aanwezigen blijkt meteen gebroken.  (Gentse ondernemer bedenkt wereldprimeur voor originele netwerking).

Hij begon ermee in Gent, maar het concept was zo succesvol dat nadien onder meer ook Antwerpen, Brussel, Brugge, Knokke, Lochristi en Roeselare ervoor vielen. “De reclame van mond tot mond deed haar werk”, zegt hij “en na een tijdje begonnen we ook deze pingpongevents te organiseren als interne bedrijfsactiviteit, onder meer voor de banken KBC en BNP Paribas Fortis.”

Claeys was op het idee gekomen nadat hij iets dergelijks had gezien in New York en zes maanden later verkoopt hij nu de vennootschap die hij voor Fils de la Palette oprichtte aan de Amerikaanse  ping pong social club SPiN (www.wearespin.com)  Die heeft vestigingen in New York en Los Angeles, in het Canadese Toronto en in Dubai.

“Het enige verschil met het concept van Fils de la Palette”, zegt Claeys “is dat hun vestigingen permanent open zijn. Het draait dus niet, zoals bij ons het geval was,  om telkens weer eenmalige evenementen.  Eigenlijk kan je hun concept het best vergelijken met wat gebeurt in een bowling of in een grote snookerzaal. Alleen is er bij pingpong veel meer interactie, wat de sociale contacten sterk bevordert. Omdat zij zagen hoe succesrijk wij waren, hebben ze ons de kans geboden om in hun groep opgenomen te worden en hun concept ook in Europa uit te bouwen en daarmee uiteraard in België te beginnen.”

Administratief werkt SPiN voor Europa vanuit Gent, maar de eerste vaste locatie wordt een pop-up pingpongclub die zal open zijn van 14 mei tot eind augustus in Knokke. “We zullen er op een oppervlakte van 440 vierkante meter over tien pingpongtafels beschikken”, zegt Mathieu Claeys nog. “Uiteraard kunnen mensen er ook eten en drinken.” Pittig detail: achter SPiN zitten Belgische investeerders, onder wie Vincent Herbert, de CEO van Le Pain Quotidien, en Jan Ruysschaert van Vigo uit Wetteren.

  .