Bij de vijf finalisten voor de Eerste Kok van België 2018 zitten drie koks, die werkzaam zijn in Oost-Vlaanderen. Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal, Steven Buelens, chef-eigenaar van Hostellerie Lesco in Wetteren, en Ignace Wattenberge, sous-chef van restaurant Fleur de Lin in Zele, zijn de gelukkigen. Vorig jaar sleepte Glenn Verhasselt, chef van restaurant Sir Kwinten in Lennik, de titel van Eerste Kok van België in de wacht.

Naast de drie Oost-Vlaamse finalisten zijn er ook Jamal Aïchi van restaurant L’Auberge de Thines in Nijvel en Lukas Moonens, sous-chef van Brasserie Julie in Dilbeek. Fabian Bail en Ignace Wattenberge waren twee jaar geleden al eens finalist en Lukas Moonens vorig jaar. Jamal Aïchi en Steven Buelens stoten voor de eerste maal door naar de finale van deze prestigieuze meesterschapswedstrijd.

De finale van de Prijs Prosper Montagné vindt plaats op maandag 2 oktober 2017 in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. Dan moeten de kandidaten drie gerechten klaarmaken: groenten en een kippenei met granen en/of zaden als garnituur, eigentijdse versie van zeetong Normande, en koffie, melkchocolade Vietnam Belcolade en citrusvruchten. Angelo Rosseel, chef-kok van het tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem, is ambassadeur van deze 65ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens van Hof van Cleve zal de technische jury samenstellen. Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van de wedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné, die in 1952 werd opgericht en de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België verenigt, organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de eerste kok van het land. De titel Eerste Kok van België is wettelijk beschermd op basis van de wet van 13 mei 2009 en erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. Naast Eerste Kok van België gaan zij ook op zoek naar de Eerste Maître d’hôtel van België, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.