Eén van de Postal and Parcel Technology International Awards gaat dit jaar naar Fit Things. Het bedrijf uit Dendermonde kroonde zich de betere in de categorie Environmental achievement of the year. Met hun verpakkingsmachine Slimbox draagt het Oost-Vlaamse bedrijf bij tot een ecologische omgeving.

De awards lauweren de post- en pakkettenindustrie. Met voortdurende ontwikkelingen komt deze industrie tegemoet aan de veranderende wensen van klanten en het profiel van de post- en pakkettenwereld.

Tijdens vorige edities werd dezelfde award gewonnen door DHL (2014 en 2016), Posten Norge (2015), Postnord (2013), Austrian Post (2012), Itella Corporation (2011) en TNT (2010). “Dat zijn stuk voor stuk internationale, grote spelers”, vertelt Filip Roose, ceo van Fit Things. “Wij zijn de eerste kleinere speler die met de award naar huis mogen gaan.” Een jury van 18 personen besliste daarover.

Slimbox

Slimbox is een gebruiksvriendelijke verpakkingsmachine die op maat gemaakte en perfect aansluitende kartonnen dozen produceert. “Pakjes bevatten gemiddeld 40% lucht, wat betekent dat er onnodig veel karton wordt gebruikt. Slimbox maakt die pakjes in enkele seconden op maat”, legt Filip Roose uit. “Bovendien gaat het om een afvalvrije en ecologische machine. Zo is er de optie om overgebleven randen van karton te versnipperen tot extra opvulmateriaal.”

Via een gratis app kan Slimbox zowel in een publieke als in een bedrijfsomgeving door iedereen gebruikt worden. De op maat gemaakte doos verschijnt uit de machine en na wat vouwwerk is het pakket klaar voor verzending. Als de doos niet stevig genoeg blijkt voor transport, wordt na één druk op een knop een extra doos gesneden die perfect de eerste doos omsluit. “Niet alleen de efficiëntie om pakketten te verzenden, verbetert zo. Het betekent ook een omgevingsvriendelijk alternatief in de e-commerce.”

De eerste machines worden geleverd in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Polen, met uitrol naar de rest van Europa in 2018. Daarna volgen de Verenigde Staten.