GENT – Foodsavers Gent valt opnieuw in de prijzen. Na de Publieksprijs bij de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, wint het project binnen OCMW Gent ook de Sustainable Partnerships Award in de categorie Nationale Impact. Foodsavers Gent wordt namelijk beschouwd als een win-winsituatie.

De Sustainable Partnerships Award beloonde Foodsavers Gent omdat het om een inspirerende samenwerking tussen bedrijven en non-profit organisaties gaat. Het project is een logistiek platform, met medewerkers uit sociale tewerkstellingstrajecten, dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt naar 48 armoedeverenigingen in Gent.

Foodsavers Gent werkt daarvoor samen met verschillende partners, gaande van een veiling, retailers en een landbouwcoöperatie bij de aanbieders tot tal van sociale organisaties. Sinds de opstart in maart herverdeelde Foodsavers Gent al meer dan 250 ton voedseloverschotten of 143.000 porties voeding voor kansarme doelgroepen.

Het is al de tweede prijs voor het Gentse project in korte tijd. “Hiermee wordt de brede waardering voor dit vernieuwende project aangetoond. Het is een mooi voorbeeld van hoe we met vele partners samen het verschil kunnen maken”, zegt Tine Heyse, schepen van Milieu.

Win-win

Foodsavers Gent is bovendien een win-winsituatie. Er wordt minder voedsel weggegooid en tegelijkertijd geeft het project werkgelegenheid aan verschillende mensen. “Het project leidt tijdens het eerste jaar tot de opleiding van twaalf mensen tot logistiek medewerker. Op die manier wordt een betere toegang tot de arbeidsmarkt gegarandeerd”, zegt Rudy Coddens, schepen van Werk, Armoedebestrijding en OCMW-voorzitter. “Bovendien biedt het bijkomende ondersteuning voor mensen in armoede.”