00000000000attizFrieslandCampina, de grootste zuivelcoöperatie van Nederland, die ook in Aalter een belangrijke vestiging heeft, innoveert met een toestel dat melk opschuimt en in die zin een ondersteuning levert aan de barista’s in de steeds weliger tierende koffiebars overal te lande.

Het toestel kreeg de naam Lattiz mee en werd bij wijze van test afgelopen zomer ingezet op grote festivals, waar al bleek dat het ook bij events bijzonder bruikbaar is. HR-managers die bedrijfsbijeenkomsten moeten organiseren, hoeven dus niet langer te vrezen dat hun medewerkers zich op een dergelijk event tevreden moeten stellen met slappe koffie.

“Maar eigenlijk is het toestel vooral bedoeld voor de horeca”, aldus account manager Alex Vanlommel. “Een barista verliest veel tijd in het opschuimen van melk. Ons toestel neemt deze taak over. Het kan worden ingesteld per koffierecept: cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd, enzovoort. Nadien kan de barista nog altijd zijn latte art blijven doen. Meer zelfs: met dit toestel kan elke jobstudent een perfecte koffie zetten.”

Voor de distributie van het product zoekt FrieslandCampina samenwerking met koffieleveranciers. “Verschillende koffiebranders hebben hun interesse al getoond”, aldus de account manager.

De onderneming wil zich in eerste instantie richten op de Belgische en Nederlandse markt en is ervan overtuigd dat horeca-ondernemers heel veel aan het nieuwe toestel zullen hebben. “Met Lattiz kan elke horecamedewerker of barista een goede cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd maken. En dat met een snelheid van zes koppen per minuut”, zegt Alex Vanlommel nog.