Twee maanden nadat de winkelketens McGregor en Gaastra een reorganisatie aankondigden via gerechtelijke weg, ligt er nu een plan op tafel. Bedoeling is de Belgische retailactiviteiten te herstructureren. Vandaag laten zij weten dat twee kwalitatieve kandidaat-kopers elk een deel van het winkelportfolio zullen overnemen. De biedingen werden de voorbije dagen voorgelegd aan en goedgekeurd door de rechtbank van koophandel. Samen zorgen de overnemers voor het behoud van 13 van de 23 winkels en iets meer dan 70 procent van de jobs. Concreet gaat dit over 124 van de 179 werknemers. De toekomst van de overige winkels is nog onzeker.

De kandidaat-kopers, waarvan er één anoniem blijft, wil 7 winkels in Oost- en West-Vlaanderen overnemen samen met 22 werknemers. Anderzijds zal de Doniger Fashion Group 6 winkels en outlet stores overnemen, samen met 102 werknemers. CEO Kris Van de Mierop reageert: “Onze mensen liggen ons nauw aan het hart. Wij hebben dan ook steeds gehoopt op een doorstart voor een zo groot mogelijk aantal personeelsleden en winkels. Gezien de moeilijke context voor fysieke winkels op de retailmarkt zijn wij dan ook tevreden dat 13 winkels zullen openblijven en meer dan 70 procent van de werknemers hun job kunnen behouden.”

Het management gaf in eerdere communicatie al aan te blijven geloven in de fysieke winkelbeleving. Zij zijn dan ook blij dat de sterke distributiemix van de merken McGregor en Gaastra -met het behoud van een groot aantal winkels- behouden zal blijven. De omzet van die fysieke winkels stond al enige tijd onder druk. Vooral omdat de Belgische retailentiteiten van McGregor en Gaastra nog de gevolgen ondervonden van het faillissement afgelopen zomer in Nederland van de voormalige moedervennootschap. Daarnaast neemt de omzet ook sterk af door het gewijzigde consumentengedrag. Consumenten verrichten immers steeds meer hun aankopen via diverse onlinekanalen. Dit is een fenomeen waarmee vandaag de hele retailsector wordt geconfronteerd.