Gameswap installeert eerste bitcoinautomaat in Gent

gameswapTom Mestdagh begon zes jaar geleden met Gameswap, een webshop om spelletjes te ruilen. Ondertussen is Gameswap ook een fysieke winkel en die installeerde de eerste bitcoinautomaat in Gent. Voor Mestdagh een uiting van zijn geloof in “het nieuwe winkelen”. “Aangezien wij als tussenpersoon optreden tussen kopers en verkopers, is vertrouwen enorm belangrijk. In het begin dachten we ook die bemiddelingsrol aan te kunnen als pure onlinespeler, maar al snel voelden we de noodzaak aan een fysiek verkooppunt. Aanvankelijk waren we enkele uren per week open, maar nu elke dag.

Een online winkel, kan nu eenmaal van de ene op de andere dag verdwijnen. Klanten die items toevertrouwen aan een tussenpersoon zoals Gameswap, hebben toch liever dat zijzelf en de kopers ook de mogelijkheid hebben om die items fysiek te zien.” De belangrijkste reden om ook een fysiek verkooppunt te hebben, had volgens Merstdagh echter ook te maken met de betalingsmogelijkheden. “ Een groot deel van ons publiek is minderjarig en die kunnen niet zo snel online betalen, omdat ze geen kredietkaart hebben.”

Mestdagh gelooft dat de bitcoin hierin een oplossing kan brengen en installeerde vorige week dan ook de eerste bitcoinautomaat van Gent in zijn winkel. “Dat zit natuurlijk nog in een pril stadium”, zegt hij “en de installatie van de bitcoinautomaat in onze winkel is door de media opgepikt als een spectaculair en een beetje uitzonderlijk evenement, maar er zit voor mij ook een filosofie achter. Er is al veel te doen geweest om de bitcoin, maar ik geloof op termijn wel degelijk in de mogelijkheden ervan als alternatief betalingsmiddel. Natuurlijk zal dat niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar als ik zie dat er in Nederland de jongste vijf maanden minstens twintig bitcoinautomaten zijn geïnstalleerd, dan wil dat toch wel iets zeggen. ”

Overigens verwacht Mestdagh nog een sterke groei voor de tweedehandsmarkt. “Mijn doelstelling is altijd geweest om hard- en software aan te bieden aan winkels die tweedehandsproducten verkopen. Het maakt niet uit of het daarbij om videogames of om auto’s gaat. We werken nu aan een nieuwe website die tools ter beschikking zal stellen van andere winkeleigenaars om zelf online tweedehandsproducten te verkopen.   Het gaat onder meer om tools die helpen om de voorraden bij te houden, de items te controleren en de prijzen te bepalen.” Volgens hetzelfde principe als Gameswap start Tom Mestdagh binnenkort met Movieswap. “Daarnaast gaan we ook op zoek naar partners met de juiste kennis om andere ruilwebsites uit te baten, bijvoorbeeld een winkel voor gebruikte powertools of skimateriaal. Winkeluitbaters die interesse hebben zijn welkom om daarover van gedachten te wisselen. Zoals het “nieuwe werken” al een tijdje bezig is, komt er ook een doorbraak van “het nieuwe winkelen.” En daar willen we een pioniersrol in vervullen.”