GENT/ERTVELDE – Gandae en brouwerij Van Steenberge werken al 20 jaar samen. Om de groei van de brouwerij uit Ertvelde op te vangen, was er echter nood aan automatisatie.

Sinds 1997 verzorgt Gandae Gent de inpak, opslag, picking en verzending van bieren zoals Gulden Draak, Piraat en Augustijn van brouwerij Van Steenberge. Ook het aanbrengen en verwijderen van folieverpakking (sleeven en ontsleeven) van flessen en het vullen van bakken met lege flessen gebeurt door de beschutte werkplaats.

Jaarlijks groeit brouwerij Van Steenberge waardoor er meer tewerkstelling voor de doelgroepwerknemers van Gandae wordt gecreëerd. In 2017 gingen er zo ongeveer 45 mensen op jaarbasis bij Gandae aan de slag voor de brouwerij.

Automatisering

Maar al deze extra handen konden het toenemende werk niet helemaal opvangen. Daarom ontwierp Gandae samen met brouwerij Van Steenberge en ontwerpbureau Metaquip een machine voor het ontsleeven van bierflessen. Er werd ook een robot aangekocht om automatisch bakken te vullen met flessen.

“Automatisatie bij een beschutte werkplaats is niet altijd evident. Het is uiteindelijk nog altijd de bedoeling om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten”, zegt gedeputeerde Martine Verhoeve, bevoegd voor economie. “Maar het implementeren en uittesten van de machine zorgde voor een onmiddellijke sociale, duurzame en economische hefboom, waardoor er een win-winsituatie voor Gandae en Van Steenberge ontstond.”

Een projectsubsidie van 20.000 euro door provincie Oost-Vlaanderen maakte het geheel mogelijk.