Geen Oost-Vlaamse CEO's bij beste 100 van de wereld

0000hbrHet Amerikaanse tijdschrift Harvard Business Review (HBR) stelt elk jaar de lijst van beste bestuursvoorzitters van grote bedrijven jaarlijks samen. Ze is gebaseerd op de ontwikkeling van de marktwaarde van een bedrijf en het rendement voor de aandeelhouders sinds het aantreden van de chief executive officer (CEO).

HBR paste dit jaar twee veranderingen toe: voor het eerst werden CEO’s die vóór 1995 al actief waren, meegenomen in de berekeningen. De tweede zeer belangrijke wijziging is dat het blad nu ook rekening houdt met de prestaties van de betrokken bedrijven op het vlak van duurzaamheid. Die tellen immers mee voor een vijfde van de totaalscore.

Mede daardoor ziet de rangschikking er flink anders uit dan de vorige jaren en heeft bijvoorbeeld Jeff Bezos van Amazaon zijn koppositie verloren.  Hij is zelfs teruggezakt naar plaats  87. Volgens HBR is Lars Rebien Sørensen, de baas van de Deense farmaceut Novo Nordisk, dit jaar immers de beste CEO van de wereld. Hij werkt al 33 jaar bij het bedrijf, waarvan vijftien jaar als CEO.

Op basis van financiële performance zou hij op de zesde plaats zijn geëindigd. Maar de voorbeeldige prestatie van Novo Nordisk op het gebied van duurzaamheid bracht hem naar de eerste plek. De duurzaamheid van Novo Nordisk blijkt onder meer uit het feit dat het bedrijf voor lage prijzen insuline verkoopt in de ontwikkelingslanden en uit de transparantie over lobbywerk en dierproeven.

Er staan ook drie Belgische topmanagers op de lijst: de Limburgers Johan Thijs van KBC op plaats 23 en Ronnie Leten van Atlas Copco op plaats 31 en de Vlaams-Brabander Jef Colruyt van de gelijknamige distributiegigant op plaats 71.

Naar Oost-Vlaamse CEO’s is het tevergeefs speuren. Al is het natuurlijk zo dat over de samenstelling van dergelijke hitparades altijd kan gediscuteerd worden. Zo staan op de hele lijst van HBR maar twee vrouwen, terwijl de jongste tijd tal van studies zijn gepubliceerd die aangeven dat organisaties met vrouwen in de top, het net beter doen. De lijst houdt natuurlijk ook geen rekening met tienduizenden kmo’s en startups die ongetwijfeld geleid worden door heel goede en heel gedreven CEO’s.

Dit is de top vijf:

1. Lars Rebien Sørensen, Novo Nordisk
2. John Chambers, Cisco Systems
3. Pablo Isla, Inditex
4. Elmar Degenhart, Continental
5. Martin Sorrell, WPP

De volledige lijst kunt u terugvinden via de volgende link: https://hbr.org/2015/11/the-best-performing-ceos-in-the-world?utm_content=&utm_medium=email&utm_source=Sailthru&nr_email_referer=1&utm_campaign=post_email