Geen Oost-Vlaamse winnaar bij Leeuw van de Export

leeuwexportJaarlijks bekroont Flanders Investment & Trade de exportsuccessen van Vlaamse bedrijven, om zo het belang van export voor onze Vlaamse economie te onderstrepen. De uitreiking vond gisteren plaats om18 uur in de Bijloke in Gent. De Leeuw van de Export wordt georganiseerd gedurende de Wereldwijs Week, wanneer de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers en de technologie attachés van de buitenlandse FIT-kantoren in het land zijn. Die brachten trouwens gisteren een bezoek aan Gent en aan de Waaslandhaven.

Mark Andries, kabinetchef van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), benadrukte tijdens zijn toespraak dat de Vlaamse regering wil blijven inzetten op een nog sterkere internationalisering van onze bedrijven. “Omdat we nu eenmaal een klein land zijn, is export onze levenslijn. Per hoofd exporteren we bijvoorbeeld drie keer zoveel als exportreus Duitsland.”

Brouwerij Huyghe uit Melle was dit jaar de Oost-Vlaamse kandidaat om de Leeuw van de Export te krijgen, maar slaagde daar niet in. De prijzen gingen naar

High Tech Metal Seals (HTMS), een bedrijf uit Mechelen dat metalen afdichtingen voor gebruik in extreme omstandigheden ontwikkelt en produceert, in de categorie van de kleine bedrijven tot 50 werknemers en naar Agristo uit Harelbeke-Hulste, de grootste producent van ingevroren aardappelspecialiteiten ter wereld, dat de prijs kreeg in de categorie van de grote bedrijven. HTMS haalde vorig jaar 95% van zijn omzet van 6,7 miljoen euro uit export en ingenieur Liesbeth Schwartz erkende het belang van de prijs omdat klanten die vooral uit de lucht-en ruimtevaart en uit de offshore olie- en gasindustrie komen, die erkenning zien als een sterke vorm van geloofwaardigheid.

Agristo boekte van zijn kant vorig jaar een omzet van 242 miljoen euro, die voor 99% in het buitenland wordt gerealiseerd, waarvan 35% buiten Europa. Volgens topman Filip Wallaeys ziet zijn bedrijf eigenlijk enkel nog de uitvoer naar niet-Europese landen als export. “Maar de bekroning is hoe dan ook een erkenning voor al onze medewerkers die op vrijdag 19 september een dikke traktatie verdienen.”