GENT – Het outletcenter op The Loop, waar ook Ikea gevestigd is, komt er niet. Grondbank The Loop en Artexis zijn er niet in geslaagd om een overeenkomst voor de verkoop van de gronden te vinden. Unizo Oost-Vlaanderen haalt nu opgelucht adem.

“De opschortende voorwaarden voor het ontwikkelen van Veld 12, de plaats op The Loop waar het outletcenter zou komen, zijn niet vervuld”, laat Sven Taeldeman, voorzitter van stadsontwikkelingsbedrijf Sogent weten. Dat houdt met andere woorden in dat de ontwikkeling van een outletcenter niet van start zal gaan.

Het negatieve advies stuit zo op heel wat tevredenheid bij Unizo. “We zijn verheugd te horen dat er opnieuw zuurstof gegeven wordt aan lokaal ondernemerschap. Het is nu van groot belang dat de Stad mee wil werken aan de versterking van de handelskern. We hopen dan ook dat ze de juridische procedure zal respecteren en dat de outlet op The Loop dus echt dood is”, aldus Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen.

Oplossingen

De mogelijke komst van het outletcenter baarde Unizo al enkele jaren zorgen. “Een outlet aan de rand van de stad is een zware bedreiging voor de ondernemers in het centrum van Gent”, vindt Jos Vermeiren. “Studie wees bovendien uit dat de komst van de outlet zelfs op de hele provincie een negatief effect zou kunnen hebben.” Samen met het Gents MilieuFront voerde Unizo dan ook al een tijd actie onder de noemer RIP The Loop.

Unizo Oost-Vlaanderen zal nu in het najaar samen met MilieuFront en EVR architecten naar een betere, duurzamere invulling van Veld 12 zoeken.