GENT – Op een fel gesmaakte conférence voor de culturele vereniging De Prince, ging minister-president Geert Bourgeois deze week dieper in op de sterktes en de zwaktes van de Vlaamse economie. Hij had daarbij veel lof voor Arcelor, Ablynx en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) die hij met name noemde en roemde als voorbeelden en rolmodellen van een ‘nieuwe verankeringspolitiek’.

De minister-president legt de lat hoog voor Vlaanderen. In zijn visie zijn drie thema’s daarbij prioritair aan de orde, en moeten ze bedrijven stuwen in de gewenste richting: een uitstekend onderwijs, een exportpolitiek die naam waardig (een venster op de wereld) en finaal ook een uitgekiende R&D-politiek. Wat export betreft scoren de Vlaamse bedrijven uitstekend met een dertiende plaats in absolute cijfers.  De FIT (Flanders Investment & Trade) is daarbij een belangrijke speerpunt met meer dan honderd antennes in de hele wereld. 

“Het is naar de toekomst toe ook cruciaal dat we blijven inzetten op R&D,” aldus nog Bourgeois. “We zijn beland in de vierde industriële revolutie, de wereld van de digitale economie. Daarbij is een cruciale rol weggelegd voor onderzoekscentra. Wat IMEC doet in Leuven is wereldklasse en wordt als dusdanig erkend door de grootste bedrijven ter wereld. Maar ik denk ook aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent bijvoorbeeld, dat dankzij doorgedreven onderzoek een hele sector in de lift helpt. Idem dito voor de O&O inspanningen die bedrijven als Arcelor of Ablynx leveren binnen hun bedrijfsmuren. Het is vrij eenvoudig: wie onderzoek hoog in het vaandel draagt, helpt mee aan de verankering van onze economie.”