Gent biedt energiecoaching aan 110 bedrijven

aaaenergieVoor het innovatieve project waarbij vijftien bedrijven tussen 2012 en midden 2014 begeleiding kregen om hun energieverbruik te verminderen en dat voor een reductie van de CO²-uitstoot zorgde met meer dan 1.800 ton heeft Gent een Climate Star Award gekregen omdat het project aantoont dat een progressief klimaatbeleid hand in hand gaat met economisch herstel. Het Gentse stadsbestuur wil de energiecoaching nu uitbreiden en aanbieden aan 110 bedrijven.

Het Europese netwerk Climate Alliance bekroonde dit project met een “Climate Star” omdat het aantoont dat een progressief klimaatbeleid hand in hand gaat met economisch herstel. Stad Gent was één van de 118 deelnemers uit meer dan 440 Europese steden en gemeenten. Ook in 2007 en 2009 won Gent trouwens al een Climate Star Award. Gezien het succes van dit pilootproject lanceert het Gentse stadsbestuur nu een vervolg op dit project.

Het stadsbestuur doet een oproep naar de Gentse bedrijven om de 15 koplopers te volgen. Er is voor 110 bedrijven een coachingstraject op maat van het bedrijf beschikbaar. Na het uitvoeren van een energiescan wordt een bedrijf een volledig jaar begeleid bij de opmaak én de uitvoering van een energiebesparingsplan. Experts geven hierbij  professionele begeleiding rond bijvoorbeeld isolatie, verwarming, koeling, relighting en perslucht zodat energiebesparing structureel verankerd wordt in het bedrijf. De focus ligt zowel op investeringsmaatregelen als op gedragsmaatregelen, monitoring, onderhoud en sturing.

Bedrijven met  een minimum elektrisch verbruik van 100.000 kWh elektrisch of 345.000kWh thermisch, krijgen een professionele begeleiding ter waarde van 4.000 euro.Als het jaarlijks verbruik hoger is dan 500.000 kWh elektrisch of 1.725.000kWh thermisch, biedt de Stad Gent begeleiding aan ter waarde van 7.000 euro. De eigen bijdrage van de deelnemende bedrijven is beperkt tot 10% (400 of 700 euro). Schepen Tine Heyse: “Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om deze ambitieuze doelstelling te behalen zijn onze bedrijven een heel belangrijke partner. Met dit structureel coachingaanbod willen we bedrijven dan ook versterken en weerbaarder maken tegen de stijgende energiekosten en mogelijke brandstoftekorten in de toekomst”.