GENT – Het aanbod energiecoaching werd in 2014 gelanceerd en wordt nu wegens succes tot eind 2019 verlengd. Stad Gent wil haar ondernemers zo blijven ondersteunen om de CO2-uitstoot naar beneden te halen.

In 2050 wil Gent geen negatieve impact meer hebben op het klimaat. De stad ziet daarbij ondernemers als een belangrijke partner. “Met ons aanbod bereikten we al meer dan 150 Gentse bedrijven die via energiecoaching tot 20 procent op hun energierekening besparen”, zegt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Energie. “Dat betekent niet alleen winst voor hun zaak, maar ook voor het klimaat. Een lagere energiefactuur leidt nu eenmaal tot minder CO2-uitstoot in Gent.’

De 150 bedrijven die reeds in het energiecoachingtraject stapten hebben samen jaarlijks al zo’n 600.000 euro bespaard wat een reductie van 2.500 ton CO2 opleverde.

Coaching en premies

Stad Gent stelt professionele energiecoaches aan die bedrijven begeleiden om energiebesparing structureel aan te pakken. Na een energiescan stellen de energiecoach en het bedrijf samen een energieactieplan op. Daarna krijgt het bedrijf ondersteuning bij de uitvoering van de maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen rond isolatie, verwarming, koeling, verlichting en perslucht.

Daarnaast worden door de stad ook premies voorzien voor ondernemers die hun pand energiezuinig maken. Dit geldt ook voor (ver)huurders.