Gent is epicentrum van ecosysteem startups

omar-mohout-foto-265x200Omar Mohout (foto), die het reilen en zeilen van de Belgische startups volgt, schreef voor de site Venturebeat op basis van een studie een opgemerkt artikel  rond wat er in de Europese techwereld allemaal aan de gang is op. Het uitgangspunt bestond er daarbij in te kijken naar de techbedrijven  die in de loop van dit jaar al minstens 1 miljoen dollar hebben opgehaald. Op basis van data over meer dan 1.100 transacties in dertig landen, haalde hij een aantal opmerkelijke inzichten naar voor.

“We hebben onder meer vastgesteld dat de activiteit om kapitaal op te halen in Londen na de Brexit helemaal niet is stilgevallen en dat er misschien een grote hype is over Berlijn, maar dat er eigenlijk vooral in Parijs heel veel startupactiviteit heerst”, legt Omar Mohout uit. “In 2017 opent trouwens de grootste incubator van Europa zijn deuren in de Franse hoofdstad. Ook Zweden is trouwens een erg actief startupland met enkele zeer grote namen.”

Omar Mohout wijst er ook op dat het epicentrum van het ecosysteem van startups en scale-ups in verschillende Europese landen niet in de hoofdstad ligt. “In Spanje, Italië en Portugal nemen respectievelijk Barcelona, Milaan en Porto die rol op zich, in België gaat het overduidelijk om Gent, waar bedrijven als Showpad, Engagor, Tele Atlas, Teamleader, Adam Software en Drupal,onder de vleugels van een accelerator als iMinds enorm veel op gang hebben gebracht.”

Het is trouwens opmerkelijk dat uit het onderzoek van Mohout blijkt dat universiteiten nauwelijks een rol spelen bij de ontwikkeling van scale-ups. “Slechts 5% van de Europese scale-ups zijn spinoffs van de universiteiten”, zegt hij. Voorts geeft hij nog aan dat België op de eerste plaats staat wat betreft de B2B oriëntatie. “Terwijl in Silicon Valley twee op drie scale-ups zich richten op de consument, is dat voor Europa 55%. België springt er dan nog eens uit want in ons land zijn drie op vier scale-ups B2B gericht.”