Gent opnieuw genomineerd voor award rond stedelijke ontwikkeling

aaaagentDe Stad Gent neemt jaarlijks deel aan de MAPIC-beurs in Cannes, de grootste en belangrijkste beurs van Europa voor retail en winkelvastgoed.

Tijdens de beurs worden ook de MAPIC-awards uitgereikt. Deze awards belonen uitmuntendheid, vernieuwing en creativiteit van designprojecten die uitgaan van retailers en retail-vastgoedbedrijven wereldwijd.  De Stad Gent diende in de categorie “Best Urban RetailProject” een dossier in onder het motto “Ghent, creating an open air shopping center” met de focus op de heraanleg van de commerciële assen KoBra(Korenmarkt – Braunplein) en BraVoKo(Brabantdam, Vogelmarkt, Kouter).

Op 28  oktober maakte de Mapic-organisatie bekend dat het project bij de 3 genomineerden behoort voor beste stedelijke ontwikkeling, samen met shoppingcenters in Marseille en Warschau. De nominatie is van onschatbare waarde om internationale retailers aan te trekken naar de beursstand.De winnaar wordt bekendgemaakt op 20 november 2014 tijdens een ceremonie op de MAPIC beurs 2014, in Cannes. Christophe Peeters, schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie,  zal aanwezig bij de bekendmaking en zal hopelijk de award meebrengen naar Gent.

In 2013 werd het Kobra-Project al genomineerd voor een award. Deze nominatie richtte de ogen van internationale (retail-) investeerders op Gent. Op de as Veldstraat – Vrijdagmarkt werden grootschalige nieuwe winkelprojecten  gerealiseerd, met ruimte voor nieuwe merken en grote vestigingen van onder meer Primark, Media Markt, Albert Heijn en Mango die in 2014 de deuren openden of binnenkort zullen openen.

Het was de eerste stap in de realisatie van een “open-air shopping center” dat in 2014 een volgende fase in ging met de uitrol van de projecten Bravoko en Krook. Deze projecten leggen immers opnieuw de verbinding tussen vroeger gescheiden winkelgebieden. Van de Zonnestraat over de Kouter en Brabantdam, en langs de nieuwe stadsbibiliotheek, wordt het aangenaam winkelen en wandelen tot aan het shoppingcenter Zuid. Door deze as te versterken, komen er ook nieuwe opportuniteiten voor ontwikkeling. Nu al zijn belangrijke private investeringen aan de gang op de Kouter en de Vogelmarkt, waar het hippe COS de deuren opende. Tijdens de MAPIC beurs worden nog nieuwe aankondigingen verwacht.

Deze stadsvernieuwingsprojecten zullen de beleving van het winkelen in de binnenstad aanzienlijk ten goede komen en de binnenstad beter wapenen tegen de retail-uitdagingen die zich de komende jaren en decennia aandienen