GENT – Stad Gent grijpt net naast een Agoria e-Gov Award. De Krook Bib App en de Gent Leen-toepassing leveren wel, net als het innovatieve parkeermanagement, een plaats in de top drie op.

Naar jaarlijkse gewoonte reikte Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie in België, haar e-Gov Awards uit aan overheidsdiensten die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden. Gent was dit jaar genomineerd in de categorieën Gebruiksvriendelijkheid en Open data.

Krook applicaties

In de categorie Gebruiksvriendelijkheid stonden de Krook Bib App en de Gent Leent-toepassing in de kijker. De Krook Bib App is de eerste smartphoneapplicatie ontwikkeld voor en door een Belgische openbare bibliotheek. De app laat gebruikers hun bibliotheekzaken op een zeer toegankelijke manier regelen.

De Gent Leent-toepassing, te vinden op interactieve schermen in de boekenkasten in Bibliotheek De Krook, zorgt dan weer voor een interactieve manier om boeken te zoeken. Tegelijk kunnen gebruikers er heel wat leesinspiratie mee opdoen.

“Eerder deze week won de bib al de prijs van de vakjury bij de Bib Web Awards voor een aantal inspirerende initiatieven. Met nu ook de eervolle plaatsen bij de Agoria e-Gov Awards bewijst de bibliotheek dat ze een trendsetter is voor innovaties in de bibliotheeksector”, zegt Annelies Storms, schepen van Cultuur.

Innovatief parkeermanagement

In de categorie Open data kreeg Gent waardering voor het parkeermanagement op basis van open services. Gent heeft daarbij gekozen voor een sterke digitalisering van parkeren op straat. Bijzonder is de focus op open services en open data, waaraan verschillende firma’s hun eigen oplossingen kunnen koppelen. Zo kunnen verschillende parkeerapps met elkaar in competitie gaan en ontstaat een model dat innovatie stimuleert.