Gent wil dé scale-up stad van België worden

phpThumb_generated_thumbnailjpgGent staat al enkele jaren stevig op de kaart als broedplaats voor startende technologiebedrijven. Uit een recente studie van Omar Mohout (SIRRIS) en Karen Boers (Startups.be) blijkt echter dat er nog heel wat potentieel is om deze startups te laten doorgroeien tot scale-ups. Dat zijn technologiebedrijven met 10 of meer werknemers, die internationaal georiënteerd zijn, extern kapitaal aantrekken of minstens 10 jaar oud zijn. De Stad Gent ontwikkelde op basis van de studie een nieuwe kadertekst met daarin de ambitie om als scale-up stad door te groeien.

Zo’n 350 startups ontwikkelen in Gent nieuwe producten en diensten, veelal op basis van nieuwe digitale technologieën. In de studie van Omar Mohout en Karen Boers zijn 150 startups in kaart gebracht die al meer dan 2.600 jobs hebben gecreëerd. Advertising Technology is een sterke specialisatie van de Gentse start-upscene, met daarbij bedrijven als Bloovi, Teamleader en Showpad. Ook Healttech is een niche die in de Gentse regio groeit en bloeit.

Het grote aantal startups is mee te danken aan het unieke Gentse ecosysteem voor technologiebedrijven. Met 72.000 studenten is Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen. Er zijn ook diverse ICT-gerelateerde kennisinstellingen en onderzoeksgroepen actief in gent, waaronder iMinds. 

Startups scoren volgens de studie van Omar Mohout en Karen Boers erg goed in Gent, maar er is nog veel potentieel om door te groeien als scale-up stad.  Schepen Mathias De Clercq (foto) geeft aan dat scale-ups belangrijk zijn omdat ze een nog grotere economische impact hebben, zowel naar toegevoegde waarde, internationale uitstraling en werkgelegenheid. “Als stad willen we deze groeibedrijven aan ons binden. Zo kunnen we als scale-up stad groeien en onze economie versterken. Showpad is een inspirerend voorbeeld. Dankzij de kapitaalinjectie van 50 miljoen dollar, groeien ze dit jaar van 100 naar 250 werknemers en creëren ze ook nieuwe jobs in Gent.”  

De ambities van Gent om door te groeien als scale-up stad zijn in een kadertekst gegoten met vier belangrijke pijlers: de initiatieven uit het digitale ecosysteem nog beter met elkaar verbinden, de groei versnellen door buitenlands kapitaal aan te trekken, een doorgedreven samenwerking tussen het Gentse stadsbestuur en de startups, onder meer via projecten als Ghent Living Labs en apps for Ghent,  en inzetten op een duidelijke profilering als dé scale-up stad van België.