Gent wordt eerste Belgische bitcoinstad

gentbitcoinstadlogoGent wordt de eerste Bitcoinstad in België. Het openingsevenement vindt plaats op 18 april.

Steeds meer Gentse handelszaken  aanvaarden de bitcoin als betaalmiddel. Terwijl begin dit jaar in de Oost-Vlaamse hoofdstad nog maar drie zaken de digitale munt accepteerden, is dat aantal ondertussen gegroeid tot een twintigtal, met daarbij ook bekende namen zoals The Soap Story, Piet Moodshop, café Molotov en Gameswap.

Deze stijging is te danken aan de inspanning van de vrijwilligers van Gent Bitcoinstad en de toenemende kennis over bitcoin in België.

“Bitcoin is een digitale munt die via het internet van persoon tot persoon kan doorgegeven worden zonder de tussenkomst van een bank”, zegt Andreas Wauters, één van de drijvende krachten achter de groep die het project Gent Bitcoinstad dragen. “Hierdoor kunnen handelaars volledig gratis digitale betalingen ontvangen met een tablet of smartphone. Bitcointransacties gebeuren ogenblikkelijk en het systeem is ongevoelig voor drukte en sluitingsdagen. Met behulp van de dienst Bitkassa worden de bitcoins bovendien meteen omgezet in euro en overgeschreven op de bankrekening van de zaak.”

Het concept werd al uitvoerig getest in Arnhem, waar onder de naam Arnhem Bitcoinstad meer dan zestig winkels succesvol bitcoin accepteren.

Op zaterdag 18 april om 10u30 gaat het openingsevenement van Gent Bitcoinstad van start in de Outpost aan de Ottergemsesteenweg 13. Geïnteresseerden krijgen uitleg over bitcoin, hoe ze de munt kunnen gebruiken en waar ze ermee terecht kunnen in Gent.

Met een kaartje waarop alle aangesloten zaken staan trekken ze daarna de stad in. De eerste honderd aanwezigen ontvangen een startpakket met gratis bitcoins en een gids met kortingsbonnen.

“Met bitcoin steek je een hele bank in je broekzak. De kracht hiervan is niet te onderschatten”, zegt Andreas Wauters nog. “Gent Bitcoinstad wil aan winkels en consumenten tonen hoe gemakkelijk het kan zijn:eenvoudig, ogenblikkelijk en gratis digitaal betalen.We zijn er dan ook van overtuigd dat we tegen het einde van het jaar nog veel meer handelszaken zullen hebben overtuigd om de bitcoin als betaalmiddel te accepteren.”

Meer info op www.gentbitcoinstad.be