Gents-Amerikaanse start-up wil met statafels zorgen voor fittere medewerkers

aaaaajaswigEen vriendengroep van studenten uit Gent, van wie er drie in de Verenigde Staten zijn gaan wonen, is op 17 augustus gestart met een crowdfundingcampagne op het crowdfundingplatform Kickstarter. “We willen 55.000 euro ophalen om ons bedrijf Jaswig – een anagram van Jigsaw – echt van start te kunnen doen gaan”, zegt Samuel Rieder, één van de initiatiefnemers.

De start-up heeft ook een duidelijke missie. “Het is algemeen bekend dat in de Verenigde Staten enorm veel mensen kampen met obesitas en het probleem neemt ook in Europa hand over hand toe”, geeft Samuel Rieder aan. “Ons overmatig sedentair gedrag is daar niet vreemd aan. Eigenlijk zitten we met zijn allen bijna de hele dag neer. Ofwel op een kantoorstoel, ofwel in de auto of de trein, ofwel in de zetel met de laptop op de schoot en een oog op de televisie. Dat overmatig zitten, zorgt bovendien ook voor een sterk toenemend aantal rugklachten.”

Jaswig wil er iets aan doen. Na enkele succesvolle proefprojecten in scholen in en rond Gent én in de Verenigde Staten willen de jonge ondernemers met statafels of standing desks een revolutie veroorzaken. “Met het kapitaal dat we via de crowdfundingcampagne willen ophalen”, zegt Samuel Rieder, willen we straks op grote schaal de tafels produceren. In België willen we dat in Aalst doen, in de Verenigde Staten in Cleveland, Ohio.  We willen immers de negatieve economische en ecologische impact van productie in ver gelegen lageloonlanden vermijden. Op die manier pakken we het ene maatschappelijke probleem aan zonder een ander te creëren. In eerste instantie willen we dan zelf de producten gaan verdelen bij onder meer bedrijven en scholen om dan in een latere fase mogelijk ook de distributie uit te besteden.”