Twee jongedames van het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) lopen momenteel stage bij aannemersbedrijf Mathieu Gijbels in Opglabbeek. Dat is mogelijk dankzij de begeleiding van LetsCo!, een opleidingscentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. “Dankzij de zeer gewaardeerde steun van bedrijven zoals Mathieu Gijbels, bewijzen we dat ook mensen met een beperking een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving”, zegt projectmedewerkster Femke Houbrechts van LetsCo!.

LetsCo! is een Gents initiatief om volwassenen met een verstandelijke beperking de kans te geven om mee te draaien in een bedrijf.  Ze organiseren hiervoor praktijkgerichte opleidingen voor jongeren van 18 jaar en ouder, die in het laatste jaar BuSO zitten of net afgestudeerd zijn. “We zetten graag onze deuren open voor iedereen die wil bijleren of ervaring opdoen. Met een aangepast takenpakket en goede begeleiding kunnen ze het werk aanvatten. Het doet hen zichtbaar deugd en de dankbaarheid die we van hen terugkrijgen is veel waard”, vertelt Mathieu Gijbels, ceo van Mathieu Gijbels.

Eerder stelden ook Durabrik uit Drongen en Schoenen Torfs uit Sint-Niklaas al stageplaatsen beschikbaar voor deze jongeren met een verstandelijke beperking. Beide bedrijven maken samen met Mathieu Gijbels en Quinx uit Kontich deel uit van Collective Fundation. Zij stellen financiële middelen ter beschikking en laten gemotiveerde medewerkers samenwerken om LetsCo! en andere goede doelen te steunen. LetsCo! wist de afgelopen vijf jaar al meer dan 180 cursisten te bereiken en is dankzij de dienstverlening bij Mathieu Gijbels sinds 2016 ook actief in Limburg.