In de categorie lokale overheden heeft het Gentse Restorestje een nominatie te pakken voor de eerste editie van de Food Waste Award. Dit initiatief van FSE Network, in samenwerking met Komosie en OVAM, zet projecten die voedselverlies reduceren in de kijker. Ook het project Rabot op je bord werd genomineerd in de categorie Organisaties sociaal aan de slag met voedselverlies. Daarnaast zijn ook Wonky, Proef! en AZ Nikolaas genomineerd in verschillende categorieën. De uitreiking vindt op 9 februari plaats.

Het Restorestje werd in januari 2015 gelanceerd door Stad Gent en Test-Aankoop om voedseloverschotten in de horecasector te vermijden. Mensen kunnen overschotten in restaurants mee naar huis nemen in een gratis, composteerbare doos. Meer dan 100 Gentse horecazaken hebben samen al 22.000 Restorestjes verspreid. Rabot op je bord, dat door de Stad Gent als Duurzaam Wijkproject werd ondersteund, is een project van Gentse sociale kruideniers. Zij bieden gezonde voeding aan mensen in armoede aan en verminderen daarbij voedseloverschotten.

Het Gentse Wonky en Proef! uit Schellebelle maken kans op een award in de ondernemerscategorie. De jonge onderneming Wonky verkoopt dipsauzen, gemaakt uit geredde groenten. Het culinaire onderzoeksplatform Proef! baseert projecten op het valoriseren van en innoveren met voedseloverschotten. Tot slot weet AZ Nikolaas voedselverlies tot een minimum te beperken via herverdeling en een langere bewaartijd. Het levert een nominatie op in de categorie bedrijven in de voedingsector.