Drie architectenbureaus zijn in Gent in de bloemetjes gezet tijdens de uitreiking van de Jo Crepain Prijzen. Daarbij de Gentse architectenbureaus Callebaut-architecten en Coussé & Goris Architecten. Met deze prijzen wil Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering en maatschappelijk engagement. “Op die manier willen we een hele sector een hart onder de riem steken. Want als er één ding is dat architecten meer verdienen, dan is het boven alles erkenning”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. Het Antwerpse Omgeving ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau aan de haal.

Callebaut-architecten uit Gent mag zich het meest beloftevol startend architectenbureau noemen. Zij timmeren sinds 2006 vanuit Drongen aan de weg in de nichesector van renovatie en restauratie van erfgoed. De restauratie van klassevolle monumenten pakken ze graag wetenschappelijk aan, met grondig vooronderzoek. “Wij geloven dat architectuur zo ontworpen moet worden dat zij mensen het potentieel toont van anders leven, of het nu gaat om kleiner wonen in de stad, meer investeren in duurzame materialen, of investeren in de blijvende waarde van beschermd erfgoed”, aldus zaakvoerder Wouter Callebaut. Begonnen met twee medewerkers, telt Callebaut-architecten na 10 jaar 10 vaste medewerkers.

Ralf Coussée en Klaas Goris van het Gentse Coussé & Goris Architecten kregen de carrièreprijs. Architect en jurylid Luc Binst, die tot aan zijn overlijden in 2008 samen met Jo Crepain Crepain Binst Architecture runde, vindt het een logische keuze: “Net als Jo werden ze ooit gepolst om Bouwmeester te worden, maar daar hebben ze, uit passie voor hun beroep en door hun verslaving aan toparchitectuur, vriendelijk voor bedankt. Het zijn authentieke en collegiale architectuurpersoonlijkheden die een rechte en ethische lijn aanhouden in alles: hun innovatieve architectuur, hun bedrijfsvoering, hun engagement in het onderwijs… We zochten architecten die een lang en proven track record hebben met veel ervaring, maar die nog altijd brandend actueel zijn en zo een ambassadeursrol voor onze sector kunnen vervullen.” Coussée & Goris Architecten tekenden in het verleden voor projecten, zoals het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist, de Waalse Krook in Gent en het crematorium Hofheide in Holsbeek.