GENT – De onafhankelijk gebleven Gentse boekhandels eisen hun stuk van de taart op als de Stad Gent boeken aankoopt om de lokale bib De Krook te bevoorraden. Nu gebeurt dat maar mondjesmaat of helemaal niet. Hofleverancier blijft tot bericht en bewijs van het tegendeel de Standaard Boekhandel.

Het zint de onafhankelijke boekhandelaars niet dat de Stad hen niet kent als er moeten boeken aangekocht worden. Door de dominante positie van de Standaard Boekhandel in alle Vlaamse steden en gemeenten, hebben de laatst overgebleven zelfstandigen het overal moeilijk. Alleen: in ander steden en gemeenten zoals Mechelen of Brugge gunt het beleid ook de ‘kleintjes’ iets. Niet zo in Gent. De Krook tekende een aankoopcontract ter waarde van bijna 1 miljoen euro voor de aankoop van boeken in de komende drie jaren.

Onder meer boekhandel Paard van Troje, dat liefst 20.000 titels in de aanbieding heeft, liet bij monde van Bart Van Aken zijn proteststem laten horen over de gang van zaken. “Door de toekenning van het contract aan De Standaard Boekhandel verzwakt De Krook zelfs het sociaal weefsel in de stad”, aldus Van Aken in De Morgen. “Want lokale boekenwinkels maken deel uit van het sociaal weefsel.”

In een reactie zegt de Stad Gent dat ze niet anders kan omdat ze gebonden is door Europese aanbestedingsregels. Bart Van Aken en zijn collega’s noemen dat larie en apekool. “Gent maakt de grote ketens alleen maar sterker”, heet het.