Gentse copywriter onderneemt vanuit Kopenhagen

aaeaaqaaaaaaaavpaaaajdk4mjzjmgfllthlyjytngjizi04zgezlwfkodi0owq2zdqyyq“Wat ik het leukste vind aan het schrijven van teksten voor mijn klanten, is de ongelooflijke diversiteit aan thema’s en onderwerpen die dagelijks de revue passeert,” vertelt Linde Jacobs enthousiast. Ze startte enkele maanden geleden als zelfstandige copywriter, nadat ze jarenlang werkte als marketing- en communicatiemedewerker bij een hele reeks -vooral non-profit- werkgevers.

Lindes drijfveer om over te stappen op een bestaan als zelfstandige is dubbel: “Het sluimerde al lang, dat verlangen om mijn schrijf- en communicatieskills op de markt te gooien, zonder tussenkomst van een leidinggevende. Maar je vraagt je altijd af of het wel het goeie moment is. En telkens overwonnen die ‘wat als’-twijfels.”

Die twijfels bleven bestaan, tot het moment dat ze te horen kreeg dat haar man een wetenschapsbeurs kreeg om twee jaar mee aan de universiteit van Kopenhagen te werken. “De opties waren niet zo moeilijk. Ofwel nam ik twee jaar loopbaanonderbreking en ging ik eind 2018 netjes terug bij mijn vorige werkgever aan de slag, maar dan mocht ik tijdens die twee jaar niets bijverdienen. Ofwel gaf ik ontslag en startte ik een eigen copywriting- en communicatiezaakje. Gezien twee jaar professioneel niks doen én twee jaar niks verdienen in het dure Denemarken me totaal onaantrekkelijk leken, was de beslissing snel genomen.”

Linde Jacobs werkt dus de volgende twee jaar vanuit haar appartement in het hartje van Kopenhagen aan vlotte, aantrekkelijke, wervende teksten voor haar Belgische klanten. Of voor Nederlandse klanten die de Belgische markt willen veroveren.

Waarom ze precies gekozen heeft om zich toe te leggen op het schrijven, legt de nieuwe onderneemster als volgt uit: “Het heeft een hele tijd geduurd voor ik wist wat ik precies wilde gaan doen op werkvlak. Tijdens die zoektocht, die me bij heel wat verschillende opleidingen en werkgevers bracht, voedde ik mijn kennis en legde ik een resem contacten die nu ongelooflijk waardevol blijken. Mijn werkgevers waren keer op keer heel tevreden over mijn teksten. Gaandeweg besefte ik niet alleen dat ik goed en overtuigend kan schrijven, maar ook –en vooral dat is belangrijk voor mijn zaak– dat niet iedereen dat kan. Ik had vanaf dag één een aantal vaste klanten die hun teksten vol vertrouwen in mijn handen legden. Dat geeft meteen wel een serieuze boost. Telkens als het wat stiller is, komt er toch elke keer weer een vraag of een opdracht uit de lucht vallen. En bijna altijd krijg ik nieuwe klanten ‘via via’. Al komen ze soms ook uit het niets en vonden ze mijn website al googelend: leuk is dat!”

Je als Belgische eenmanszaak permanent –althans voor twee jaar– in Denemarken vestigen is niet zo eenvoudig. Of beter: het is zeker mogelijk en eigenlijk vrij simpel, maar de juiste informatie achterhalen heeft stevig wat voeten in de aarde gehad. “Gelukkig heb ik veel ondersteuning gekregen van de studiedienst van Zenito en van mijn boekhouder, die me in contact bracht met een Deense collega,” vertelt Linde. Het feit dat ze als copywriter overal kan werken, is natuurlijk cruciaal bij zo’n verhuis. Ze heeft voor haar werk alleen een laptop en een goeie internetconnectie nodig. Ze werkt helemaal online en houdt Skype- of Whatsapp-gesprekken met klanten. “Voor heel belangrijke meetings of briefings vlieg ik wel eens naar België. Ik koppel daar dan zoveel mogelijk bezoekjes aan vrienden en familie aan, en ik keer altijd volledig geïnspireerd terug naar Denemarken,” lacht ze.

Om in Kopenhagen niet geïsoleerd te geraken –iets waar veel freelancers trouwens mee worstelen– werkt Linde één avond per week in een non-profitcafé. “We geraken ‘s avonds zelden de deur uit omdat we niet altijd een Nederlandstalige babysit kunnen inhuren voor onze dochtertjes,” legt ze uit, “het cafeetje draait volledig op vrijwilligers en alle opbrengst gaat naar een goed doel in Afrika of Latijns-Amerika. Daar achter de bar staan is een leuke manier om mensen te leren kennen en tegelijk iets nuttigs te doen.” En ook de Belgische vrienden komen in grote getale op bezoek, want iedereen wil het hippe Kopenhagen wel eens gezien hebben.