GENT – Havenondernemingen zitten in een sterke groeimodus en zullen in de komende maanden meer dan 2.000 banen creëren. Dat blijkt uit het onderzoek van Voka-VeGHO Oost-Vlaanderen in de haven van Gent. Om die jobs in te vullen wordt niet alleen naar ervaring of diploma’s, maar ook naar attitude en flexibiliteit gezocht.

Het onderzoek werd uitgevoerd in oktober-november 2017 bij 93 ondernemingen. Samen stellen zij 20.891 mensen tewerk, goed voor 76 procent van de werkgelegenheid in de Gentse haven. Daaruit komt voort dat er vooral een tekort is aan productieoperatoren. Ook procesoperatoren, commercieel-technisch bedienden, heftruckchauffeurs, chauffeurs en ingenieurs behoren tot de meest gezochte profielen.

“Voor 43 procent van alle werkaanbiedingen stelt de werkgever geen enkele diplomavereiste”, zegt Guy Bontinck, voorzitter van Voka-VeGHO vzw. “Voor functies waar een degelijke opleiding wel een voorwaarde is, bieden een diploma TSO of een technisch gevormde bachelor de meeste mogelijkheden. Ook schoolverlaters krijgen volop mogelijkheden. Bedrijven zijn meer dan bereid hen een ervaringstraject te bieden.”

Goesting en goede wil

Attitude en flexibiliteit blijken de belangrijkste selectiecriteria. Nadien volgen ervaring, diploma en stressbestendigheid.

“Wie nu nog durft te beweren dat er te weinig jobs zijn in het Gentse, is duidelijk van kwaaie wil of leeft op een andere planeet”, aldus Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen. “Een diploma of ervaring zijn voor veel vacatures niet meer de eerste vereiste, wel goesting en goede wil.”

De lokale bedrijven willen ook samenwerken met de scholen. “Wij pleiten ook voor een bredere implementatie van het concept duaal leren om de link tussen opleiding en werkveld nog meer te versterken”, vertelt Guy Bontinck.