In 2016 behandelde de Gentse haven 51 miljoen ton goederen. Niet alleen heel wat grondstoffen passeren de revue, ook goederen uit het dagelijks leven komen aan bod. Van de vezels in je sinaasappelsap tot de Volvo op je oprit: de haven is alomtegenwoordig. Om alle producten snel, efficiënt en veilig op de juiste plaats te brengen, zet de haven van Gent verschillende transportmiddelen in: spoor, weg, zeevaart en binnenvaart. Op de Vlaamse Havendag, op 17 september, ontdek je hoe dat precies in zijn werk gaat.

De Gentse haven schakelt zich in het globale Vlaamse programma in. “Het is de vijfde maal dat we aan dit event deelnemen”, zegt Johan Bresseleers namens de haven van Gent. “De voorgaande edities konden altijd op een grote belangstelling rekenen. Ook dit jaar verwachten we zo’n 20.000 mensen. De bedoeling is altijd om de bezoekers kennis te laten maken met de goederenstroom die via de haven naar de bedrijven gaat of de bedrijven verlaat. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen met bootjes op het water krijgen. Dat stimuleert de beleving. Grote bedrijven zoals Volvo of ArcelorMittal nemen deel aan het event. Of er ook nieuwe jobs te begeven zijn? Neen, dat houden we bewust uit elkaar. Hier gaat het om informeren hoe een haven concreet werkt.”

De activiteiten in Gent zijn geconcentreerd rond het Kluizendok, het Mercatordok en de Rigakaai (aan het Grootdok). Op die drie locaties vind je heuse Havendagdorpen. Je bent er welkom voor een hapje, een drankje en een streepje muziek voorzien door Gent Festival van Vlaanderen. Op 17 september krijg je de kans de Gentse haven écht van binnenuit te ontdekken. Meevaren kan met de Gentse Barge of de Benelux-boot (dorp Rigakaai) of aan boord van het havenjacht Jacob van Artevelde of het passagiersschip Denick ll (dorp Kluizendok). Een gids vertelt je wat er zich op en rond het water afspeelt.

Aan het Mercatordok kun je die dag vanaf 13.30 uur het dok invaren om de indrukwekkende laad- en losactiviteiten van een roll-on/roll-off­schip (kortweg ro/roschip) van rederij DFDS te zien. Je maakt er ook kennis met het leven van een vrachtwagenchauffeur. Neem aan het Kluizendok je ticketje in ontvangst en maak een ritje met een reizigerstrein van de NMBS, die uitzonderlijk door het havengebied rijdt. Kijken naar de demonstraties van de Scheepvaartpolitie en de brandweer kan ook, net zoals de laatste weetjes vernemen over de Nieuwe Sluis in Terneuzen.